Виртуален асистент като Сири и Алекса, промива човешки мозъци в сериала “Некст”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9149187 www.24chasa.bg
Джон Слатъри в ролята на Пол Лебланк

Първият по рода си изкуствен интелект, който притежава способността постоянно да се усъвършенства, успява да “избяга” от Департамента за вътрешна киберсигурност в Америка и намира нов дом - интернет. Никой, който има профили в социалните мрежи, вече не е в безопасност. С този актуален сюжет започва сериалът “Некст”, чийто първи епизод ще бъде излъчен в България на 28 октомври по ФОКС от 22,00 ч.

Със задачата да открие изкуствения интелект се заема параноичният бивш директор на технологична компания Пол Лебланк, в чийто образ влиза актьорът Джон Слатъри, познат с участието си в “Отчаяни съпруги”, “Момчетата от Медисън авеню” и др. В помощ ще му се притече специален агент Шеа Салазар заедно с екипа си. В нейния образ се превъплъщава Фернанда Андраде.

Двамата трябва да намерят изкуствения интелект, който носи името НЕКСТ. Първоначално той е планиран да бъде виртуален асистент - нещо като Алекса или Сири. За разлика от тях обаче умее нещо уникално - да се учи от собствените си грешки и да променя поведението си спрямо това, което наблюдава.

Погледът му е навсякъде, той следи всеки от екрана на компютрите и телефоните му до камерите за наблюдение в дома му. А какво ще стане, ако стигне до заключението, че човечеството е за еднократна употреба, и започне да промива мозъците на хората, превръщайки ги в убийци? Десетте епизода на сериала ще ви покажат именно това.

Мани Кото, продуцентът на популярната поредица “24”, е сред създателите и на “Некст”. Идеята за сериала му хрумва, наблюдавайки семейството си вкъщи. “Имам четири деца, които се пристрастиха към своя виртуален асистент Алекса. Алекса им четеше приказки, преди да заспят, или им пускаше музика, на която да танцуват. Превърна се в нещо като част от семейството”, разказва Кото.

Една сутрин обаче забелязал, че синът му изглежда много уморен, сякаш цяла вечер не е спал. Попитал го дали има някакъв проблем. “Алекса започна да ми говори през нощта”, бил отговорът на малчугана. Това накарало Кото да се замисли, че подобни асистенти носят не само радост в дома, но и могат да му навредят.

Другото му вдъхновение за сериала идва от многократните предупреждения на технологични лидери като Елън Мъск, според които изкуственият интелект може да завладее света. Според Кото човечеството става все по-зависимо от технологиите и времето на пандемия и самоизолация доказва това.