“Родина” показва тероризма през съдбите на две жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9149194 www.24chasa.bg
Сериалът показва загубата на вдовицата Битори

Есента на 2011 г. ЕТА обявява край на терористичните действия и дейността си в Баската автономна област, а една жена отива на гроба на съпруга си, убит от терористите. Там тя обещава, че ще се върне у дома в селото, където са живели заедно, за да се опита да намери мир и да приключи враждата. И това изглежда напълно възможно, защото животът сякаш е по-спокоен и друг. Пропускателните пунктове в страната на Баските отпадат. Хората спират да гледат под колите си. Спират изнудващите писма, изчезват и графитите със закани, че нечий баща или майка ще бъде следващата жертва.

Това е завръзката на сериала “Родина”, който за кратко време се превърна в една от най-коментираните продукции на годината. Макар поредицата да стана жертва на коронавирусната криза и да бе отложена премиерата му, насрочена за пролетта, “Родина” получи своя звезден миг за всичките си осем епизода, които бяха представени пред публика на 18 септември в рамките на престижния Международен филмов фестивал в Сан Себастиан. А там бяха радушно посрещнати както от критиката, така и от публиката. В онлайн платформите сериите също се радват на висок рейтинг и добри отзиви. И има защо.

Сериалът показва 30 години в 8 епизода, като действието прелива от минало в настояще, но не през политически фигури и събития, а през живота на две жени, израснали като най-добри приятелки, но днес застанали от двете страни на барикадата. Едната губи съпруга си, а другата – сина си, който е радикализиран.

Битори е вдовица, чийто съпруг Тато е станал жертва на тероризма и единственото, което ѝ остава, е да обещае пред гроба му, че ще продължи живота си у дома в селото, в което са живели заедно. Завръщането ѝ обаче предизвиква хаос и вбесява нейната съседка Мирен – била най-добрата ѝ приятелка в детството, а днес майка на Джоксе Мари, осъден терорист и вероятният убиец на Тато. В поредицата се преплитат семейна трагедия, родова обремененост, поругана съвест, националистична идеология чрез образите и действията на двете героини.

“Родина” е написан и създаден от Айтор Габилондо по романа бестселър “Родина” (Patria) на Фернандо Арамбуро. Режисьори са Феликс Вискарет и Оскар Педраса.

Сериалът може да бъде гледан всеки понеделник (от 21,55) и сряда (от 22,40) по НВО 2 и във вторник (от 19,05) по НВО.