32-то издание на Международния форум за компютърни изкуства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9157523 www.24chasa.bg

„Компютърно пространство“ 2020, интерактивни инсталации с изкуствен интелект, изложби - музикални синтезатори, романтиката на влаковете, 3D модели на влакове и вагони от състава на БДЖ, графичен дизайн, семинари по образователни игри и компютърна графика, експериментален театър с видео-игри, награждаване на победителите от конкурсната част в 32-рото издание на Международния форум за компютърни изкуства

Компютърно пространство2020 тази година се проведе в театралните зали на Националния студентски дом, 22-24 октомври, в подкрепа на кампанията по възстановяването им. Форумът, който винаги е подкрепял младите хора, ученици и студенти, учители и експерти, беше по-близко до своите участници и посетители.

Влизайки през големите врати на Студентския дом, на площад „Народно събрание” и в театралните му зали на партера, посетителите попадат веднага на интересните изложби - 3D модели на влакове, електронни синтезатори, интерактивни инсталации, графичен дизайн. Романтиката на влаковете бeше пресъздадена чрез тримерните модели на Румен Ангелов и колекцията на Клуб по Железопътен моделизъм- 3D модели на емблематични влакове и вагони от състава на БДЖ. Беше демонстрирана и компютърна игра с влакове, създадена от Румен Ангелов. Антикварни книги за влакове допълняха вечната тема за влаковете.

Синтезът на звук и историята на електронните музикални синтезатори беше другата романтична нотка в изложбите - можеха да се видят и изпробват емблематични модели електронни синтезатори, модули за синтез на звук и музикални компютри, като легендарните модели на Yamaha, Roland и Vermona едни от първите “музикални” компютри - Atari, Apple II, Commodore 64, антикварна техника предоставена с любезното съдействие на колекционери и музиканти - Валентин Милев, Владимир Джамбазов, Дончо Генов (Дони) и Росен Петков.

Дизайнерски проекти на студенти от специалност „Графичен дизайн“ на Нов български университет красяха изложбените пространства на Форума. Интерактивни инсталации, включващи механика, софтуер и хардуер, както и изкуствен интелект, на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София забавляваха посетителите. Дистанционна проверка на съдържанието на хладилника и планиране на продуктите за определени гозби, електронна мулти-борд игри, драйв-симулатор, пееща бобина на тесла, старо радио с нова електроника, маса-игра за матиране и други интерактивни инсталации демонстрираха креативността на младите хора.

На специална церемония бяха представени наградените проекти от конкурсната част на “Компютърно пространство”, в областите на компютърната графика, компютърната анимация, електронната музика, уеб-дизайна и мобилните приложения. През последните месеци, автори на иновативни и креативни идеи регистрираха своите проекти в конкурсите на Computer Space, а жури от експерти от академичния и корпоративния бранш ги оцениха. Не бе забравен и гласът на публиката. Номинациите и наградените проекти са публикувани на сайта на Форума https://computerpsace.org.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова откри събитието и разговаря с участници в изложбите. Представители на Европейската комисия, г-жа Йорданка Фандъкова- кмет на Столична община, г-н Генчо Керезов- зам.-кмет на София, г-жа Вася Арсенова- главен секретар на Центъра за развитие на човешките ресурси, г-жа Марина Лудеман, директор на Гьоте Институт, Христиан Даскалов- директор на Националния студентски дом, Биляна Генова- директор на дирекция “Култура” на Столична община, председателят на Организационния комитет на „Компютърно пространство” Росен Петков, Маргарит Ралев от Българска дизайн група, Владимир Джамбазов- композитор и други официални гости участваха в откриването на събитието и връчиха някои от наградите в конкурсната част. Наградите са предоставени от Столична община, ADCOM и СОКИ.

Експерти, ученици и студенти имащи интереси към съвременните проблеми на дигиталните изкуства и съвременни медии се включиха в редица образователни семинари и презентации, посветени на тримерното моделиране, графичния дизайн, двумерната и тримерна компютърна графика. Семинарната част започна с едно интересно представяне на подходи и примери за тримерно моделиране на влакове, вагони и гари.

Следващите дни се проведе уоркшопа на Machina eX от Германия, групата изследва взаимодействието между театър и компютърни игри от 2010 г. Събитието се организира съвместно Goethe-Institut Bulgaria, ACT Festival и Sofia Game Night. През деня в залите на Студентски дом посетителите разглеждаха любопитните изложбени експонати, а вечерта в Студентския дом бе представянето на авторите от изложбите.

Особено интересни бяха презентациите на експерти по графика и дизайн в специализирания семинар. Александър Петров коментира проблемите на брандинга, Мартин Стойчев- проблемите на съвременния уеб-дизайн, Захарина Петрова- въпроси на калиграфията и шрифтовете, Мария Койчева- VR за дизайнери и артисти.

Забавен и полезен бе семинарът за образователните игри. Маргарит Ралев представи иновативната игра Magnetic Multigame System, Кристиян Йочев от ТУЕС- как се създава игра, Росен Петков - компютърните и мобилни игри в младежката работа (в извънучилищното обучение).

В секцията „Приложения на изкуствения интелект“ Росен Петков и Боряна Савова демонстрираха продуктите на проекта DigiAI по програма Еразъм+, който цели създаването на обучителни материали, как изкуственият интелект променя характера на кариерното ориентиране. Валентин Милев коментира как традиционни игри се разработват за компютър и даде примери за компютърните версии на емблематичната игра на шах.

Форумът за компютърни изкуства Computer Space („Компютърно пространство“) се провежда 32 години и е най-старото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Форумът се организира от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/, scas.bg, в партньорство с редица организации и институции, като Столична община, Националния студентски дом към МОН, Гьоте-Институт България, Sofia Game Night, Нов български университет, Bulgarian Design Group, ADCOM и други. По традиция във Форума участват и ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет- София, „Компютърно пространство” е част от Календара на културните събития на Столична община. 32-то издание на форума е под патронажа на г-жа Мария Габриел – член на Европейската комисия. Информация за събитията и снимки могат да се намерят както на сайта на Форума, така на FB страницата https://www.facebook.com/computerspacefestival/

Потопете се в света на синтеза наука-технологии-изкуство!

32-то издание на Международния форум за компютърни изкуства