Възможност пак да видите "Мълчание с достойнство"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9168155 www.24chasa.bg
Творческият тандем Ирина Акташева и Христо Писков на снимачната площадка

Пет нови прожекции на документалния филм на Адела Пеева

Лентата "Мълчание с достойнство" на известната режисьорка Адела Пеева ще имате втора възможност да видите още утре (30.10.). Но има и още 4 шанса да го гледате.

За филма

Творбата фокусира вниманието върху живота и творчеството на семейството кинорежисьори Ирина Акташева и Христо Писков.

Това е разказ за емблематичните им филми и за онези, чиято реализация е спряна, както и за критериите, според които по времето на комунизма един филм е класифициран като твърде опасен.

Двамата автори, които са част от групата на реформаторски настроените интелектуалци, разработват редица кинопроизведения на основата на литературни творби, но имат тежка творческа участ, тъй като много от филмите им са забранявани или спирани за реализация от политическата цензура.

Най-известното заглавие на режисьорския тандем е „Лавина“ – екранизация на едноименния роман на Блага Димитрова, а филмът, чието заснемане е забранявано в продължение на осем години, се превръща в класика в българското кино.

Режисьор и продуцент на „Мълчание с достойнство“ е Адела Пеева, сърежисьор е Антоний Дончев.

Сценарият е на Адела Пеева и Люсиена Крумова, а оператор е Емил Топузов. Филмът е реализиран с подкрепата на Национален филмов център и Столична програма „Култура“.

“Всеки режисьор, всеки филм, всяка творческа двойка, която е имала тежка съдба в българското кино разказва за себе си. Обикновено в моите филми има нещо, което не се вижда още от заглавието и е скрито отдолу. Този филм, според мен, поне така мисля, че е станал, надскача историческото, защото той открива неизвестни детайли във взаимоотношението между интелектуалци, кинаджии, както се наричаме ние, и политическия елит”, казва Адела Пеева.

Къде още?


Културен център G8
Петък,
30 октомври 2020 г., 18:15 часа

Културен център G8
понеделник,
2 ноември 2020 г., 18:00 часа

Casa Libri
четвъртък,
5 ноември 2020 г., 18:00 часа

"Одеон"
петък,
6 ноември 2020 г., 18:00 часа
На тази прожекция ще има среща с екипа

"Евросинема"
неделя,
8 ноември 2020 г., 14:15 часа