Византийска баня в центъра на Варна - модерно артпространство на открито

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9172377 www.24chasa.bg
Ето така изглежда от високо византийската баня, която вероятно ще се превърне в музей на открито.

Част от инфраструктурата на късноантичния Одесос, намерена в частен парцел в сърцето на града, ще стане място за концерти и изложби

Археологически богатства се крият в пластовете под централната част на Варна. В последните години бяха разкрити десетки архитектурни структури, които допълниха картата на древния Одесос и средновековна Варна.

Една от по-малко известните находки е късноантична византийска баня в терени, затворени между улиците “Цариброд” и “Софроний Врачански”.

Това археологическо откритие е с реалната перспектива да бъде превърнато в артистично пространство със запазване и пестеливо реконструиране на старинните архитектурни останки.

Освен че това е препоръка на експертната комисия от археолози от историческия музей във Варна, която обследва находките и дава мнение какво да се случи по-нататък, проектът е и желанието на собствениците на имота, които са готови да инвестират в бъдещия проект при запазване на конфиденциалност за самоличността им.

Разкопките

стартират

през 2018 г.

Работата на археолозите продължила в няколко кратки етапа през 2018-2020 г.

В западната част на банята са били разположени топлите и горещи помещения (tepidariа и caldariа) с подове от мраморни плочи, а от север до тях е бил изграден голям воден резервоар, до който би трябвало да води един от късноантичните водопроводи на Одесос.  

Също в тази част са две свързани помещения с отоплителна (hypocaustum) система. До резервоара са били разположени студените помещения на комплекса (frigidariа), всяко от които е имало и облицовани с мрамор басейни.

Почти в средата на тази голяма и сложна като план структура се е намирало най-горещото помещение – (laconicum), което е заетo от голям, облицован с мрамор басейн с елипсовидна форма. Топлият въздух към банята е постъпвал от специални помещения, които са били още по̀ на запад и навярно са под улица “Софроний Врачански”.

В югоизточната част на комплекса вероятно са били разположени една или две просторни съблекални (apoditeriа) с тухлени подове, а също там трябва да е бил и централният вход на банята, който остава под нови сгради. Той е бил от изток и остава под съществуващи съвременни сгради на ул. “Цариброд”.

Учените:

Откритието

е уникално

Според варненските архелози доц. Валери Йотов, Александър Минчев и Елина Мирчева разкритите антични структури имат висока научна стойност и важно значение за културно-историческото наследство на съвременна Варна и за България.

Те представляват части от квартали и от инфраструктурата в югозападната част на римския и късноантичния Одесос. Датировката на банята е от IV-VI век.  

Това се потвърждава и от важната находка, на която археолозите попадат през месец юни – мраморна плоча с поетичен надпис на старогръцки, която е открита в една от малките цистерни северно от банята.

(Стихове) за банята, която построи….

пресветлият мъж (= vir clarissimus)...

Побързайте, Нереиди (елате тук...),

побързайте (да видите/посетите?) банята...

защото той я създаде за вас, най-блажени богини...

за вас и за нимфите...

И след като се изкъпете в нея, освежени (запейте ?)...,

и нека песента на вашия хор бъде... (за самия благодетел, или

за императора ?)

Археологическите проучвания на този обект са завършени, но съвсем наблизо са известните отпреди десетилетия две раннохристиянски базилики, които заедно с разкриваните в последните месеци сектори от античните стени и порта в югозападната част на Одесос са много добра възможност за обособяването на по-цялостен “културно-исторически” район във Варна.