Кои се пребориха за театралните награди "Икар"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9176476 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Николай Литов

Церемонията за националните театрални награди "Икар", които връчва Съюзът на артистите в България, се проведе за първи път в празната зала на Народния театър, а артистите бяха на сцената с маски. Но, както каза преседателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, веселата и тъжна маска са символи на театъра и те са свикнали да ги носят. Дано тези свалят по-скоро и залите пак да бъдат пълни.

Наградата за дебют получиха АННА-ВАЛЕРИЯ ГОСТАНЯН, АНЕЛИЯ МАНГЪРОВА, ВЛАДИНЕЛЛА КАЦАРСКА, ЕЛЕНА ИВАНОВА/ДАЙЯНА ДИМИТРОВА, КАТЕРИНА СТОЯНОВА И НИКОЛ СУЛТАНОВА за изпълнението си в „Косвени щети“ по книгата „Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич, режисьор Максима Боева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата.

За водеща мъжка роля бе отличен ЙОРДАН РЪСИН за Андрей в „За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов, режисьор Стилиян Петров, Театър „Възраждане“.

Приза за водеща женска роля заслужи ЕЛЕНА ДИМИТРОВА за превъплъщението си в „Как е“ по Самюел Бекет, консултант Василена Радева, Театрална работилница „Сфумато“.

За поддържаща мъжка роля спечели ДИМИТЪР БАНЧЕВ като Козме в „Слава“ от Питър Куилтър, режежисьор Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив.

Отличието за поддържаща женска роля взе СТАНКА КАЛЧЕВА за Чийта Бий в „Най-бързият часовник във вселената“ от Филип Ридли, режисьор Стайко Мурджев, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Наградата за режисура получи СТАЙКО МУРДЖЕВ за „Слава“ от Питър Куилтър, Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив.

Най-добра е сценографията на МАРИЕТА ГОЛОМЕХОВА за „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“, режисьор Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора.

С майсторско техническо осъществяване впечатление направи спектакалът "ОДИСЕЙ“ по Омир от Александър Секулов, режисьор Диана Добрева, Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив.

Статуетката за авторска музика отиде при МИХАИЛ ШИШКОВ-СИН за „За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов, режисьор Стилиян Петров, Театър „Възраждане“.

Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите смята, че най-добрият драматургичен текст е „13 ПРЕОБРАЖЕНИЯ“ от Боян Папазов, а най-добрият критически текст - на АСЕН ТЕРЗИЕВ за „Драмата и Английският романтизъм - Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“, „Петко Венедиков“, 2019.

В номинациите, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство, наградата за постижение в кукленото изкуство взе МИЛЕН АПОСТОЛОВ за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров, режисьор Цвети Пеняшки, Държавен куклен театър – Стара Загора, и „Хартиени истории“, режисьор Димитър Стефанов, Театър „Корсар“.

Приза за куклен спектакъл грабна „Пинокио“ по Карло Колоди, режисьор Тодор Вълов, Държавен куклен театър – Русе.

Гилдията за атракционни и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство отличиха НИНА ПЕТРОВСКА за постижения в хореографията.

Отличието за най-добър съвременен танц и пърформанс според Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства е за СТЕФАН А. ЩЕРЕВ И ЛИГНА (ГЕРМАНИЯ) за „Нонумент“, Продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата-Габрово.

Победителите за дублаж, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа: при жените - АСЯ БРАТАНОВА за Конча и Монахинята в „Щурите съседи“, при мъжете - СТАНИСЛАВ ДИМИТРОВ за Дон Луис в „Шест сестри“.

Наградата за цирково изкуство се присъжда на НИКОЛАЙ БАЛКАНСКИ.

Награда за най-добър спектакъл: „ПРАЗНИКЪТ“ от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала“.

Специална награда заслужи актрисата СНЕЖИНА ПЕТРОВА за значимостта и постиженията в проекта „Медея“.

С престижната награда за чест и достойнство е почетен режисьорът НИКОЛА ПЕТКОВ.

Гилдията на музикалните артисти присъди наградата за изключителен принос към музиката на КИРИЛ МАРИЧКОВ.

"Икар" за изключителен принос към българския театър получи актьорът МАРИН ЯНЕВ.

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди

Кои се пребориха за театралните награди