Мария Илиева ще изиграе Йорданка Христова във филм на БНТ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9189507 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков по време на представянето на новата конкурсна сесия за филмопроизводство СНИМКА: Десислава Кулелиева

Обществената телевизия отделя 4 663 680 лева за нови български филми

Певицата Мария Илиева влиза в ролята на Йорданка Христова в новия български филм "Порталът", продуциран от БНТ, който се снима в момента. Лентата разказва за двама мъже, които сменят времето си на живеене - всеки влиза в епохата на другия. Така единият попада в годините, когато Йорданка Христова има силно и активно присъствие на българската сцена. То ще бъде пресъздадено от Мария Илиева.

"Порталът" ще бъде излъчен догодина по БНТ. Тогава ще е и премиерата на комедията "Аз и моите жени" с режисьор Яна Титова, която миналата година дебютира с "Доза щастие", съобщи Антон Андонов, член на Управителния съвет на БНТ.

Същевременно БНТ отделя 4 663 680 лева през 2021 г. за нови български филми. Изискванията обаче ще са по-различни, тъй като ще се търсят основно екранизации на класически български прозведения, сценарии на наши автори или за знаменити личности, обясни генералният директор на медията Емил Кошлуков. "Целта на новите филми в програмата на БНТ е да изгражда националното самосъзнание и идентичност, като подпомага българското творчество и го развива", каза Кошлуков, след като обяви днес старта на новата конкурсна сесия за филмопроизводството на БНТ.

Обществената телевизия търси качествен семеен сериал в 12 епизода по 54 минути. Втората категория в конкурса е тв сериал, направен по българско литературно произведение или за известна личност. Ще се кандидатства и за ситуационна комедия, която ще се излъчва през цялата година.

206 400 лв. ще бъдат отделени за документален филм, който да се фокусира върху национални или регионални исторически личности. В петата категория от конкурса се изисква пълнометражен игрален филм, който да бъде съвременно художествено произведение.

БНТ ще снима и късометражен игрален филм - дебют, който трябва да бъде в рамките на 27 мин. За него се отпускат до 720 000 лв.

Кандидатстването започва от 16 ноември и ще приключи на 31 януари 2021 г.