Актрисата Василена Винченцо е баба на по-голямата от нея Миленита в театър “Сфумато”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9189820 www.24chasa.bg
Василена Винченцо (с черната рокля) и певицата Миленита в постановката СНИМКА: ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА СФУМАТО

Може ли едно столетие да промени разбиранията за щастливия брак? Това обсъждат две поколения жени - едната българска съпруга от 1920 г., а другата - съвременна жена от 2020 г. с рокля и маратонки, в пиесата “Женските изкуства за щастливо съпружество” на театър “Сфумато”.

Представлението не би било толкова интригуващо, ако разпределението на ролите не бе така необичайно - в ролята на бабата от 1920 г. влиза младата актриса Василена Винченцо, а внучката е изиграна от по-голямата от нея Миленита, известна и като певица.

Така бабата се опитва да научи Миленита на изкуството за щастливо съпружество, както са го разбирали жените преди век. Възрастната дама разказва за съвместното съжителство, семейството и любовта, като дава съвети на съвременната жена с три деца и двама бивши мъже, която се съмнява, че щастливият брак е възможен.

За да влезе в образа на бабата, на Винченцо ѝ помагат съветите от собствените ѝ баби, които вече не са между живите. “Аз отстоявам позицията на героинята си. Възпитана съм с тези ценности и ги спазвам, без да ги осъзнавам”, казва тя пред “24 часа”.

Представлението ще се играе на 6 октомври от 19 ч в театрална работилница “Сфумато”. Драматург е Стефан Иванов, а текстът е по книгите “Женските изкуства за щастливо съпружество” на Йона П. Стоянова и “Домъ и общество – книга за етикецията въ Царство България” от инж. Лили Янакиева.