Приключенията на весел Позитанчо и баба Корнелияна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9193286 www.24chasa.bg

Михаил Вешим написа копродукции с 13 български класици,

Ивайло Нинов ги илюстрира

Търсете още автобиографията на Тайсън Фюри и книга със загадките през вековете

След затишие от почти година излезе “Позитанско царство” (ИК “Сиела”) - новият сборник с разкази и фейлетони на любимия български хуморист Михаил Вешим. Докъде стигат абсурдите в ежедневието? Само хуморът може да ни провокира към размисъл. (Прави се асоциация с героите на Ран Босилек Смехурко, Патиланчо, баба Цоцолана и калпазанското царство - б. р.) Новият сборник на Михаил Вешим, “Позитанско царство”, очертава портрет на обществото и политическата ни действителност в плетеница от хумористични препратки към класики на българската литература.

“Драги ми Смехурко”, започва разказа си приятелят му вечен - весел Позитанчо, за да разкаже на своя другар, да може и той да се посмее, разнообразните приключения на баба Корнеляна. От бабината визия по новата им телевизия, през бойкот и евровот, чак до Джендър – измислено плашило, което ще затрие всичко българско и мило. Не оставка, а поправка в чумни времена.

Двайсет и трите писма от Позитанчо към неговия приятел са последвани от тринайсет разказа, които се заиграват с други български класици, хумористично наречени копродукции. От “Напаст Божия” – намигване към Елин Пелин - за веселата песен на черковните камбани по време на карантина, до “Печената сделка” на Душко Добродушков, активист на ГЕРБ – Вешим отдава почит на Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Иван Вазов, Йордан Йовков и Алеко Константинов, като чрез характерното им вникване в дълбините на човешката природа рисува портрет на бурните времена на нашата съвременност. Времената уж изглеждат бурни, а са всъщност – каламБурни. Защото живеем насред пълна пародия - пародийни управници и опозиция, пародийни политици и протестиращи, пародийни партии, пародийна демокрация - пише Вешим.

Сборникът “Позитанско царство” е допълнен и с черно-белите карикатури на художника Ивайло Нинов, добве познат на читателите на 24 часа с историите на Малкия Иванчо и още много рисунки. Илюстрациите населяват света на Михаил Вешим с герои от нашата политическа действителност, добре познати на всички ни. “Тази книга вижда бял свят благодарение на творбите на български писатели класици, далеч по-известни и по-талантливи от мен. Позволих си, без да ги попитам (по обясними причини), да направя “нов прочит” на класиката – римейк или кавърверсия, както се казва днес - допълва авторът. - Ако моите “копродукции” накарат някого да разлисти класиката, за да прочете и оригиналните творби - тогава искрено бих казал: “стига ми тая награда”...

ИК "Сиела" препоръчва още

Най-страшният враг на шампиона Тайсън Фюри

- депресията

В автобиографичната си книга “Зад маската” (ИК “Сиела”) Тайсън Фюри разказва откровено за битката с най-страшния си опонент – депресията. “Името ми е Тайсън Люк Фюри и като всички други по света, и аз имам проблеми с характера си. Страдам от психични разстройства. Имам обсесивно-компулсивно разстройство. А също така съм номер едно в бокса в тежка категория в света.”

Едно момче от Манчестър с ирландска кръв, родено три месеца преждевременно и тежащо по-малко от паунд при раждането, неочаквано достига до върха на бокса с извоюването на всички важни титли от 2008 г. насам и остава в историята с легендарната си победа над спортната икона Владимир Кличко през 2015 г.

Тази мечта – да се превърнеш от аматьор в истинска звезда – се превръща в кошмар точно в мига на най-голямата слава, когато шампионът затъва в алкохол, наркотици и мисли за самоубийство. Защото “Зад маската” на успешната кариера се крие обикновен човек, изпитващ болка, но и способен да извърши истински подвиг.

В своята автобиография Тайсън Фюри разказва за детството си, за първите стъпки в кариерата си, за извоюването на спортно величие и за бягството му от лапите на депресията.

Кръстеният на Майк Тайсън боец обяснява подробно защо за човек като него спечелването на титлата в известен смисъл се оказва значително по-лесно от това да управлява своето битие в рамките на титлата “световен шампион”.

Какво се крие зад маската на професионален боец и какво е коствало на спортиста да се завърне през 2017 г. по-силен, по-щастлив и по-добър от всякога? Фюри споделя една от най-въздействащите истории в спорта, която го разграничава от коментарите му в социалните мрежи в миналото или спортните успехи.

“Зад маската” (обявена за спортна книга на 2020 г.) е откровено и мотивиращо четиво, което предлага изцяло нова гледна точка към бокса като спорт и като бизнес, но и към живота като цяло. Тя е дългото пътуване обратно към светлината на един човек, скочил в бездната на отчаянието.

Българското издание се появява със специалния предговор на боксьора, треньор и писател Палми Ранчев.

“Тайсън Фюри е изключителен шампион в живота”.

Силвестър Сталоун

“Една от най-въздействащите истории в спорта.”

Sunday Times

“Най-важната битка в тази книга не е нито срещу Кличко, нито срещу Уайлдър, а срещу депресията. Ако се съгласим, че световният шампион в тежка категория има особен, почти митичен статут, че винаги е символ на нещо, дори без да го иска - тогава на какво е символ Тайсън Фюри? На себенадмогването. Той е примерът, който ти казва, че и ти можеш”. Иван Ланджев

Има ли “българска следа” в стрелбата по папата

В “Големите загадки в световната история” (ИК “Сиела”) екип от изтъкнати специалисти изследват двайсет загадки, белязали историята на света. Какво е Атлантида? Торинската плащаница наистина ли е обвивала тялото на Христос? Как са издигнати монументалните фигури на Великденския остров? Кой се крие зад мистериозния Джак Изкормвача? Кой уби Кенеди, има ли заговор в смъртта на принцеса Даяна, защо има “българска следа” в стрелбата по папа Йоан Павел II и др.

Седмична класация на издателството