Дони и Момчил - първите българи по MTV, с концерт след 20 г. пауза (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9210268 www.24chasa.bg
Дони и Момчил получиха голямата награда на БГ радио за вдъхновители на церемонията през 2012 г. СНИМКА: АРХИВ

В началото на тази година първите български изпълнители, прозвучали по MTV - Дони и Момчил, седнаха отново заедно пред публика след 20-годишна пауза. Толкова време мина, откакто култовият им дует се разпадна и всеки започна да гради своя кариера.

През годините двамата много рядко се срещат, а през януари Момчил се съгласява да гостува на колегата си в предаването му по БНТ “Събота вечер с Дони”. Там заедно разказват за запознанството си, за първите си записи, дори за случки с децата си, за проектите, по които работят, откакто дуетът им не съществува. А после изпълняват едни от най-любимите песни на поколения зрители.

“Мислиш ли, че ще свирим пак заедно?”, пита Дони колегата си. “Надявам се. Фантазирим си от време на време, че отново свирим”, отговори му Момчил.

Сега това е на път да се случи - дуетът ще се събере за единичен концерт в рамките на Spice Music Festival на 6 август 2021 г. в Бургас. Дони и Момчил ще се качат на една сцена в съвместна изява с останалите музиканти от супергрупата “Фондацията” под наслов “Фондацията” представя Дони и Момчил”.

Легендарният дует два пъти е носител на награди за цялостен принос към музиката, а техните албуми се продават в стотици хиляди копия. Първата им песен - “Уморени крила”, влиза в топ 10 в холандския “Билборд”, английското списание Q ги подрежда между най-големите групи на света за 1997 г. заедно с U2 и Oasis, а песента им “Нестинарка” излиза в милионен тираж в сборния диск Sounds like a New Europe.