Балсам за коса разтяга свит пуловер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9221733 www.24chasa.bg

Как да се грижим за зимните си дрехи

Любимият ви пуловер е станал с размер на кукленска дрешка след последното пране, а жилетката, която така добре пасва на повечето ви тоалети, се е развлякла на закачалката от миналата зима досега. Не бързайте да ги изхвърляте, а още по-малко да драматизирате. За всяка болка си има билка, казват бабите. И за всяка дреха си има хитрина. Четете внимателно и следете инструкциите.

Балсам за коса

или бебешки

шампоан за

разтегляне

на вълната

Ако след последното пране сте свили някоя дреха, я накиснете в хладка вода с малко бебешки шампоан или балсам за коса. След около 30 мин би трябвало влакната да са се отпуснали и да можете внимателно и търпеливо да разтегляте дрехата равномерно от всички страни, така че хем да се върне към обичайните си размери, хем да не се деформира. Най-добре е да я изплакнете внимателно, но без да добавяте препарат за пране или сапун. Изстискайте много старателно и без сила, а след това оставете дрехата да изсъхне. Ако има как, прикрепете тежки предмети към краищата ѝ, за да може и гравитацията да работи за вас. Ако не, периодично издърпвайте внимателно краищата равномерно, докато съвсем изчезне влагата, а вълнената ви премяна отново е по ваш размер.

Бял оцет също

отпуска влакната

Ако нямате подръка бебешки шампоан или балсам за коса, потърсете в кухненския шкаф бял оцет. Подчертаваме - бял оцет, тъй като червеният винен оцет може да разпусне вълната, но щетите от петната ще излязат трудно след това. Накиснете дрехата в леген с един литър вода и 1/2 литър бял винен оцет. След 25 минути повторете процедурата с издърпването на краищата ѝ, така че да върне старите си размери и форма. Изцедете прането внимателно и в никакъв случай не изплаквайте, защото действието на оцета продължава до изсъхването на дрехата. За да я изсушите по-лесно, може да я увиете в хавлиена кърпа и да я попивате или усучете внимателно. Най-добре е да използвате нова кърпа, защото ако хавлията е груба, може да нараните тъканта на дрехата.

Пуловерите -

без закачалки

Ако е възможно и мястото в гардероба ви позволява, сгъвайте пуловерите и ги прибирайте по рафтове и чекмеджета, вместо да висят по закачалки. Така няма опасност да се развличат или деформират от висенето. Вероятно сте забелязали, че някои вълнени пуловери или жилетки са “приели” извивките на закачалката или са по-дълги от едната страна след висенето в дрешника. Това се дължи както на гравитацията, така и на нестабилните закачалки, които сте избрали. Ако все пак не може да си позволите да приберете всичките си зимни дрехи в чекмеджета и по рафтове, поне им изберете стабилни и хубави закачалки.

Сушете

кашмирените

дрехи върху

кърпа

Кашмирът е много деликатна материя и се нуждае от по-специална грижа. Затова ги перете на ръка без много търкане и третиране със силни препарати. Най-добре потърсете перилно средство специално за кашмир. Сушенето също е прецизен и деликатен процес, затова бъдете търпеливи, тъй като кашмирът иска много време, за да изсъхне. Прострете го върху кърпа и чакайте. Не си помагайте, като го усуквате и изстисквате агресивно - рискувате да го развлечете или деформирате. След края на сезона сгънете внимателно дрехите или ги навийте на руло и приберете в пластмасови кутии. Така ще запазят формата, аромата си и няма да ги нападнат молци.

Изперете зимните

дрехи, за да ги

предпазите

от молците

Петната привличат вредителите по вълната, затова се погрижете да премахнете всякакви замърсявания от зимните си дрехи, преди да ги приберете в гардероба. Следвайте съветите за внимателно пране, най-добре на ръка или на специална програма в пералнята и не пускайте в сушилнята, за да не се налага да се върнете на първите съвети от тази статия. За да сте сигурни, че дрехите ви няма да бъдат навестени от неканени гости, сложете при тях ароматизатори, предпазващи ги от молци. Нафталинът е изпитано средство, но мирише неприятно, затова може да го замените с ухаеща изсушена лавандула в платнено пликче.