Скулптурата “Целувката” предвидена за място за срещи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9229164 www.24chasa.bg
Скулптурата “Целувката” на Райнис Гелов СНИМКА: Личен архив

Замисълът на автора ѝ Райнис Гелов е тя да е висока 4,70 м

Скулптурата “Целувката” на Райнис Гелов е един от 39-те одобрени проекти в програмата “София избира”.

Ако спечели, тя вероятно ще бъде разположена в близост до Моста на влюбените до НДК върху тревната площ. Поне такава е идеята на художника. “Целувката” ще бъде с височина 4,70 м, дължина около 6 м и ширина около 3 м и ще бъде изработена от неръждаема стомана.

Проектът “Целувката” е паркова скулптура, която е обозначена за места със социална дейност - организиране на културни, общински или корпоративни събития, място за срещи, както и отбелязване на празници като например Деня на Свети Валентин, Световния ден на целувката и др. Такава скулптура не е създавана досега в чужбина. Има няколко подобни атракции като “Облачната врата” в Чикаго и “Водопадът” на Бруклинския мост в Манхатън, които са предпочитано място за снимки.

Идеята за произведението е възникнала преди няколко години с цел да облагородява обществените пространства. Авторът ѝ Райнис Гелов е член на Съюза на българските художници, завършил е Националната художествена академия, специалност “Скулптура”. Негови произведения има в редица частни колекции, част от които на Бил Клинтън, Юрий Лужков, други се намират в Италия, Франция, Германия, Испания и Индия. Досега скулпторът има три реализирани проекта в София.

Райнис Гелов се стреми да създава модерно изкуство, което да бъде разбрано и възприето от хората. “Един автор трябва да мисли за социалните пространства, а не да попълва нечии колекции”, казва Гелов.

Гласуването на гражданите за одобрените проекти в програмата "София избира" започна на 2 ноември и ще продължи до края на месеца. Бюджетът й е 1,5 млн. лева, а проектите, които получат най-много гласове, ще бъдат включени в капиталовата програма на София за 2021 година. Гласуването става на сайта на общината www.sofia.bg/sofia-izbira.