Вкусното ухание на бабините гозби

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9229284 www.24chasa.bg

Уникална готварска книга плюс спомени събра Ивинела Самуилова. Помага й Илиана от "Щъркелово гнездо"

“И замириса на бабини гозби и спомени” (ИК “Хермес”, излиза на 12.11.) от Ивинела Самуилова и Илиана Николова е единствено по рода си у нас кулинарно издание, събрало автентични готварски рецепти от нашите баби и съкровени истории за тях.

Съставител на сборника е Ивинела Самуилова, автор на романа “Бабо, разкажи ми спомен” (“Любима книга на България”, 2016 г.). Когато кани читателите си да ѝ изпратят рецепти за любими бабини гозби, придружени със спомен, Ивинела не подозира, че резултатът ще е толкова “интересно, задушевно и полезно четиво, чиято стойност не е само силно емоционална, но и много практическа и в известен смисъл - документално ценна”. С помощта на Илиана от кулинарния блог “Щъркелово гнездо” тя подбира рецепти както за любими на всички традиционни ястия, така и за малко познати гозби, характерни за различни краища на България. Те ще ви пренесат в уюта на бабиния дом в градове, села и махали, а споделените истории ще ви затрогнат. Ще възкресите собствените си спомени за неустоимия вкус и ухание на любимите бабини гозби и може би ще се изкушите да разнообразите и обогатите семейната трапеза с предложеното тук родно - и емоционално скъпо - кулинарно наследство.

Ивинела: “Идеята за такава книга се появи, когато читателка ми написа, че си е извадила всички рецепти на баба Жива от “Бабо, разкажи ми спомен”, за да не рови из страниците на романа всеки път. Така ми хрумна да поканя читателите ми да споделят с мен рецепти от своите баби, като ми разкажат и спомен за тях. Вероятно много внуци биха се съгласили, че когато говорим за бабините гозби, не можем да сведем темата единствено до рецепти, понеже бабината храна не може да бъде отделена от спомена за баба. А хубавото е, че макар тези спомени да са лични за всеки от нас, те същевременно силно ни свързват заради споделеното разбиране за родно, за дом, за уют, за вкусно... За моя радост доста хора откликнаха на поканата ми, а една от първите беше Илиана, която ми изпрати няколко рецепти. Направи ми впечатление нейната привързаност към родното кулинарно наследство и вещината, с която го представя. После открих, че е автор на известния кулинарен блог “Щъркелово гнездо” и носител на награди от кулинарната надпревара “Гозбите на баба”. Бях виждала Илиана само веднъж, на представяне на моя книга в Ловеч, но когато идеята ми за “И замириса на бабини гозби и спомени” узря, бях сигурна, че тя е човекът, към когото трябва да се обърна, за да ми помогне с рецептите. Не всички бяха описани по най-добрия начин и за да станат разбираеми и изпълними, трябваше да ги прегледа специалист.

Много се радвам, че Илиана откликна, и съм ѝ благодарна за всичко, което вложи в сборника!”

Още едно предложение на ИК "Хермес"

Смелите момичета не разчитат на рицари

“Приказки за безстрашни момичета” (ИК “Хермес”) събира 15 истории с прекрасни илюстрации от цял свят с необикновени главни героини. Те са умни, безстрашни и независими, поемат контрол над съдбата си, без да разчитат на принцове или рицари. Запознайте се с Брадаманте, която се впуска в битка върху летящ кон, Унанана спасява децата си от търбуха на слон, малката Моли Упи надхитря великан и още много други. Съставител е Анита Ганери.

Добра новина

От ИК "Хермес" научихме добра новина. Собственикът и създател на издателството Стойо Вартоломеев - известен и като литературен критик, е награден от Министерството на културата с грамота и почетен знак „Златен век“ – звезда.

Министерството на културата отличава с почетните награди и знаци културни дейци и общественици. Наградите се присъждат за принос към развитието и популяризирането на българската култура в месеца на народните будители.

Честито!

Вкусното ухание на бабините гозби