Кой бе д-р Емил Илиев - създателя, сърцето и мотора на джаз феста в Банско (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9229317 www.24chasa.bg
Д-р Илиев на едно от изданията на най-големия джаз фестивал у нас, който се провежда в Банско.

Завършва медицина, след като майка му го заплашва, че ще се откаже от него, ако стане певец

Той съчета китайската медицина с класическите методи в дерматологията у нас

Създателят на Банско джаз фест доктор Емил Илиев не можа да се пребори с COVID и напусна този свят в неделя. Загубата е голяма не само за неговите пациенти и колеги в медицината, но и за музикалната сцена. Той направи 23 издания на най-големия джаз фестивал в България.

За концертите в Банско през всички тези години успя да доведе едни от най-големите световни имена. И въпреки усложнената обстановка това лято и огромните трудности, с които се сблъска, успя да осъществи изданието на феста и през 2020-а.

Роден през 1947 г., д-р Емил Илиев учи медицина в София и Виена със специалност кожни и венерически болести и акупунктура.

Специализира в повече

от 10 държави,

сред които Германия, Австрия, Швейцария, Англия, Русия, Китай, Северна и Южна Корея, Испания. През 1976 г. става ръководител на отделението по акупунктура в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинска академия в София. Основател и председател е на Българското дружество по традиционна китайска медицина от 1982 г., а от 2017 г. е негов почетен председател. Член е на борда на директорите на Световната организация по акупунктура - ICMART и SIA. Почетен член е на повече от 18 акупунктурни дружества по целия свят. С над 100 научни публикации в международни списания, монографии и презентации на конгреси по въпросите на акупунктурата и дерматологията. Автор на книга по лазерна терапия в дерматологията, издадена в Германия.

А музиката е голямата му страст от дете. Едва на 5 г. родителите му започват да го водят на опера. Леля му Емилия Георгиева била оперна певица и преди да замине да живее в Италия, участва в “Мадам Бътерфлай”, а цялото семейство ходи да я гледа. У дома Илиев израства с всякаква музика - симфонична, оперна, поп, джаз. Самият той свири на пиано и като тийнейджър започва да изпълнява джаз. Участва в състав, всяка събота групата свири на младежки забави в читалището. В този период се запознава и

сприятелява с

Вили Казасян,

който след време му дава ценни съвети за организацията и селекциите на първите издания на Банско джаз фест.

Като ученик Илиев мечтаел да се занимава професионално с музика, но среща сериозен отпор у дома. Майка му го съветвала да свири класика вместо джаз, а след това родителите му започнали да настояват да следва медицина. В крайна сметка семейството надделява и той заминава да учи във Виена. Но не се отказва от страстта си и дори записва плоча в Германия. Майка му обаче поставя ултиматум - че ако стане певец, тя ще се откаже от него официално.

Любовта към музиката остава до живот за д-р Илиев. До последно, събирайки се с приятели, сяда на пианото.

“Разделяме се с благороден и достоен човек по професия и по призвание, отдаден на сближаващата, лечебна и вдъхновяваща сила на хуманизма в човешките взаимоотношения”, написа в съболезнователно писмо до близките му президентът Румен Радев.