Къде можете да видите Велингтония гигантея и Пеперудата?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9234669 www.24chasa.bg

Фотопленер „Средногорието – природа и история“ очаква любителите на природните и историческите забележителности

Чували ли сте за Велингтония гигантея, Пеперудата, моста над река Куфарита и Еленска базилика? Тези и много други интересни природни и исторически забележителности ви очакват в Средногорието.

Регионът предлага редица слабо познати възможности за туризъм и е отправна точка за различни маршрути в Централна Стара планина. Биологичното разнообразие на планината е много ценно и атрактивно за любителите на природата. В Средногорието се откриват отлични условия за приятна разходка, планинско колоездене, лов и риболов.

„Аурубис България“ и общините Златица, Пирдоп и Антон организираха фотопленер „Средногорието – природа и история“, който има за цел да популяризира богатата история, природата и забележителностите на региона. Инициативата продължава до 22 ноември 2020 г. и в нея може да се включи всеки, който е изкушен от фотографията.

Любителите на визуалното изкуство, които имат възможността да се възползват от слънчевите дни, могат да се включат във фотопленера като заснемат най-добрите кадри от исторически и природни забележителности на територията на трите общини Златица, Пирдоп и Антон и ги изпратят на photopleinsrednogorie@gmail.com.

Списък с примерни обекти, както и пълните условия на кампанията са публикувани на Facebook страниците на трите общини Златица, Пирдоп и Антон и на „Аурубис България“ АД. Във връзка със ситуацията с COVID-19, фотопленерът ще се проведе на индивидуален принцип с цел избягване на струпвания и опазване на здравето на участниците.

Снимките ще се използват за информационни кампании без търговска цел, за да се популяризира Средногорието. При публикуването им ще се отбелязват имената на авторите.

Сред многобройните забележителности, които организаторите биха искали да направят популярни, е и часовниковата кула в град Златица. Тя се намира в централната част на град и е построена през далечната 1777 г. Кулата се издига на величествените 17 метра височина, а звънът й се чува на 7-8 километра далечина.

Общините Пирдоп и Антон също предлагат на своите посетители множество различни природни, исторически и културни обекти. Сред тях са църкви и параклиси построени в различни епохи, както и защитената секвоя Велингтония гигантея в Душанци, която е засадена през 1929 г. в центъра на селото от местен жител, посетил Америка.

В района се намира и красивият водопад Пеперудата с височина от над 8 метра. Не е за пропускане и моста над река Куфарита, построен върху основите на мост от римската епоха.