Хорът на Ваня Монева звучи и във втория сезон на “Тъмните му материи”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9243813 www.24chasa.bg
Хорът на Ваня Монева

Изключително сме горди и щастливи с моите момичета да споделим, че пеем и в новия епизод на His Dark Materials (“Тъмните му материи”) на HBO.

Чест е да звучат български гласове, и то на нашия хор.

С тези думи, които написа в профила си във фейсбук, диригентката на едноименния хор Ваня Монева съобщи новината, че български гласове ще звучат и във втория сезон на фантастичния сериал.

Това не е прецедент - световноизвестният ни ансамбъл и преди се е включвал в саундтрака на големи филмови продукции като например “Соло: История от Междузвездни войни”. Хор “Ваня Монева” участва в музиката и на първия сезон на “Тъмните му материи”, за което преди време първи казва композиторът и носител на “Грами” Лорн Балф. Той публикува видео в социалните мрежи с изпълнение на българските певици.

Ваня Монева е сред доказалите се творци в хоровото ни изкуство. През 1994 г. заедно с мениджъра Емил Минев основават хор “Космически гласове”, с който печели престижни отличия като първа награда на Международния хоров конкурс “Нека пеят народите” на Европейското радио (EBU), награда ECHO на немските музикални продуценти за компактдиска Bulgarian Soul с Веселина Кацарова. Преди “Космически гласове” Монева е главен художествен ръководител и диригент на “Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор “Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки и редица други хорови формации в София, Лом и Стара Загора. Освен с музикалните си постижения е известна и с още нещо - тя е майка на Мария Илиева.

Монева съобщи, че с хора ѝ участват в музиката на втория сезон на “Тъмните му материи”, в деня на премиерата на продължението - на 8 ноември.

Сериалът е екранизация на едноименната трилогия на английския писател Филип Пулман. Историята пренася зрителите във вълшебен свят, където всеки човек си има свой демон - някакво животно, без което иначе не може да живее. Сюжетът се върти около приключението на малката, но смела Лайра.

След като в края на първи сезон лорд Азриел отвори мост към нов свят, Лайра, все още разтресена от смъртта на най-добрия си приятел, го последва в неизвестното. В продължението зрителите ще я видят в странен и изоставен град, в който среща Уил - момче от нейния роден свят, което също се опитва да избяга от проблемното си минало.

Лайра и Уил ще разберат, че съдбите им са свързани, но докато двете деца се опитват да намерят бащата на Уил, около тях се усещат първите знаци на война.

Вторият сезон на “Тъмните му материи” се състои от 7 епизода. Премиерата им е всеки вторник от 21 ч по НВО.