Премиера за Деян Донков в Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9247999 www.24chasa.bg
Деян и Радина на премиерата на книгата на Стайков “Човешкият цирк и Крикор Азарян".

Димитър Стайков издаде книга за звездата на трупата - чудесен коледен подарък

Много мислихме дали и кога да направим премиера на книгата на Митко за Деян Донков и как да постъпим в тези трудни дни и месеци. И решихме да отбележим повода с камерна премиера, защото талантът трябва да се подкрепя, той има нужда от публика и публичност.

Каним ви на 30 ноември от 16 ч в Камерната зала на Народния театър, разбира се, при спазване на всички мерки за безопасност. До скоро и бъдете здрави!

Тази покана отправи във фейсбук Елеонора Стайкова - съпруга на нашия колега, известния театрален критик Димитър Стайков. Новата му книга “Пламъци по сцената” - за живота и изкуството на Деян Донков, току-що тръгна към читателите благодарение на издателство “Труд”.

Повече от две години писане и редактиране, 24 часа разговори пред микрофон, десетки интервюта с режисьори, актьори, близки и приятели стоят зад 7-ата му книга. Пандемията се забави печата, но вече 320 страници са при феновете.

“Бих определил

книгата като

театрален роман

- микс от рецензии, отзиви, интервюта, житейски събития и факти, които са оставили отпечатък върху поведението на Деян на сцената – казва Димитър Стайков. - Не обичам да се сприятелявам с актьорите, да ям и пия на една маса с тях. Интересува ме само това, което виждам пред очите си, гледам ги в театъра, после си тръгвам, размишлявам, анализирам и пиша. Смея да кажа, че имам способността да разпознавам таланта и още през 1999 г. в спектакъла “Опасни връзки” на Деси Шпатова Деян привлече вниманието ми и го държи до днес. Нямам претенции да съм написал нито биография, нито енциклопедия. Опитал съм се да предам субективното си усещане за живота и театъра на Деян Донков.”

Както пандемията забави отпечатването на “Пламъци по сцената”, така вирусът може да постави под въпрос премиерата, опасява се Стайков. Водени са разговори с директора на Народния театър Мариус Донкин и с героя на книгата. Надделява мнението, че при повишени мерки за безопасност и повече внимание тя може да се случи.

Точно след седмица (следващия понеделник, 30.12.) авторът очаква тези, които са се престрашили. Стайков ще даде микрофона и на героя си. Още има колебания кой ще прочете откъс, но едно е сигурно. Той ще изобилства от забавни истории. Например защо Деян

разкъсва бялата си

тишъртка

на сцената

на Театъра на армията точно когато обявяват аскеерите? На нея имаше надпис: “Звездите се раждат, не се правят”. Или защо има много идеи, а понякога сам шие костюмите си. А дали готви? Какво ли още може да се събере на 320 страници - например пълна театрография.

“Пламъци по сцената” и днес може да се намери с 35% отстъпка в рамките на книжния Черен петък на сайта trud.cc. Ако го пропуснете, пак на този адрес може да се купи. Прекрасен коледен подарък - като няма спектакли, театърът влезе в книги! Разбира се, ако искате автограф, премиерата се задава. Неслучайно на плаката покана има многоточия вместо дата и час - сега всичко е предпоследно...