Тодор Кантарджиев-младши направи проф. Кантарджиев дядо (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9252008 www.24chasa.bg
Д-р Весел Кантарджиев

Лекарският род Кантарджиеви добави още един Тодор в родословното дърво. Роденият на 17 ноември Тодор Кантарджиев-младши направи татко шефа на Клиниката по кожни болести във ВМА д-р Весел Кантарджиев и дядо - директора на Националния център по заразни и паразитни болести, на когото е кръстен. Проф. Тодор Кантарджиев пък носи името на своя дядо - талантливия инженер, който е построил Рилския водопровод, първия язовир в България - “Златна Панега”, яз. “Студена”, яз. “Александър Стамболийски” и е проектирал яз. “Копринка”.

Младите родители са спазили традицията на Кантарджиевия род първородната мъжка рожба да носи името на дядото. Най-малкият Кантарджиев вече си е вкъщи, каза за "24 часа" професорът. Бебето е най-пълноводният извор на щастие за многото лекари в семейството, които сега са на предния фронт срещу пандемията.

Родословното дърво на Кантарджийския род от Копривщица е проследимо над 250 години. Фамилната история следва българския ход на развитието на възрожденското общество.

Първи лекар във фамилията е сестрата на дядото на професора, след това лекар става баща му и днес традицията продължава синът му. Баща и син Кантарджиеви са членове на лигата на необикновените лекари, които читателите на “24 часа” удостояват с приза “Лекарите, на които вярваме”. Желаем на най-малкия Кантарджиев и семейството му здраве и да порасне добър човек, независимо дали ще продължи професията на именития род!