Оксфордският речник не с една, а с много думи за “безпрецедентната” 2020 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9254979 www.24chasa.bg
Собственичка на магазин за играчки във Франция, носейки защитна маска, въпреки че бизнесът и? затворен заради локдауна. СНИМКА: РОЙТЕРС

За първи път в историята си престижният Оксфордски речник не успя да избере дума на годината. Вместо това състави списък с такива, защото 2020-а е не само пандемична, но и изпълнена със социални, политически и климатични промени.

“Хем е непредвидимо, хем малко иронично - година, която ни остави безмълвни, бе изпълнена с толкова нови думи като никоя друга досега”, казва президентът на Оксфордския речник Каспър Гратолх пред Би Би Си.

Както и се очаква, една от най-използваните думи е коронавирус. Всъщност тя не е нова. Създадена е още през 60-те години на XX в., но била основно сред речника на учени и медици. От април насам се превърнала в “едно от най-използваните съществителни имена”, както пише в доклада на Оксфордския речник, озаглавен “Думи на безпрецедентна година”.

Сред тях има и много други, вдъхновени от COVID-19. Невероятно увеличение има в използването на “локдаун”, “социално дистанциране”, “работа от дома, “работници на първа линия” и др. Изразът “повторно отваряне” стана популярен с многото магазини и ресторанти, които затвориха по време на локдауна, а лятото отново отвориха врати.

Слоганът “Черният живот има значение” не беше нов, но след смъртта Джордж Флойд използването му нарасна неимоверно. За сметка на него терминът Брекзит е отчел спад от 80%. Фразата “отменена култура” набира популярност. С нея се има предвид оттеглянето на подкрепа към публични личности, чиито действия се считат за социално неприемливи.

Притесненията около климатичните промени също създадоха нов термин - “антропауза”. С него се описва глобалното спиране на пътуванията и на много други човешки дейности, които оказаха положително въздействие върху природата, защото намаляват светлинното и звуковото замърсяване.