Непокорни маймуни се прехласнаха по световни класики на пиано (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9259969 www.24chasa.bg

Британският пианист Пол Бъртън предприе турне в Централен Тайланд пред непокорна и крадлива публика. Представителите й го дърпат за косата, крадат партитурите му и се катерят по пианото му.

Всичко това се вижда в клипчета с концертите, публикувани в ютуб.

Бартън е възприеман като рок звезда от стотици... гладни, диви маймуни, които се надява, че музиката му може да успокои, във време, когато индустриалното прекъсване на туризма, предизвикано от коронавируса в Тайланд, означава по-малко посетители, които да ги хранят, и по-малко средства за тяхното благосъстояние. За турнето пише и „Сабах“.

Музикантът е свирил на четири места в провинция Лопбури в страната, известна със своите крадливи маймуни. Сред тези места са древен индуски храм, железария и изоставено кино.

Макаците се струпват незабавно около него, докато той свири Лудвиг ван Бетовен и Майкъл Ниман. Някои сядат на табуретката му, други се качват на раменете му и върху главата му. Бартън се опитва да остане фокусиран, докато малка маймуна тича напред-назад по клавишите на пианото, а други дъвчат неговия нотен лист, преди той да се опита да го изтръгне.

Маймуните са последната му публика, след като е свирил Бах, Шуберт, Шопен и Бетовен повече от десетилетие на слонове в храмови уединения за пенсионери. За тях сме писали преди време ТУК.

Бартън се надява да повиши осведомеността за естествения живот на маймуните, като същевременно изучава техните поведенчески реакции към класическата музика. „Възможно е музиката да играе роля в процеса на възприятията им“, смята той.