Шер е в Пакистан за среща с "най-самотния слон в света"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9266296 www.24chasa.bg
"Най-самотния слон в света" Кааван в Пакистан СНИМКА: РОЙТЕРС

Емблематичната певица, актриса и активистка Шер е в Пакистан за среща с "най-самотния слон в света" Кааван, който в неделя ще напусне страната и ще отпътува за Камбоджа. Там той ще живее в по-добри условия след години лобиране от групи за защита на правата на животните и активисти, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Съдбата на слона присърце взе и самата Шер, която освен че водеше кампания за спасяването му, допринесе и финансово за разходите по преместването му, предаде БТА. 

Поради съображения за сигурност графикът й в Пакистан не е публикуван. Става ясно обаче, че Шер вече се е срещнала с премиера Имран Хан преди очакваното й посещение на Кааван.

"Най-самотния слон в света" Кааван в Пакистан СНИМКА: РОЙТЕРС

Хан е благодарил на певицата, актриса и активистка за положените от нея усилия за спасяването на слона. Шер на свой ред е изразила в Туитър благодарността си към премиера за предоставената възможност да "отведе Кааван в Камбоджа".

Злочестата съдба на самотния, депресиран и страдащ от затлъстяване слон предизвика международно негодувание и хвърли светлина върху окаяното състояние на зоопарка в пакистанската столица Исламабад. Условията в него бяха толкова лоши, че през май съдия разпореди всички животни да бъдат преместени.

След съдебното постановление организацията за защита на животните Фор Поус Интернешънъл със седалище във Виена, Австрия, беше натоварена със задачата да подпомогне преместването на Кааван, както и на две хималайски кафяви мечки и три вълка.

През септември Кааван - единственият представител на вида Азиатски слон в Пакистан, получил "зелена светлина" за преместване в нов дом в Камбоджа. Това стана, след като самотният слон беше подложен на преглед от международен екип от ветеринари с цел да се установи дали физическото и емоционалното му състояние позволяват пътуването и нов живот с други слонове, след прекараните в мизерия и окови десетилетия.

Кааван ще бъде транспортиран в специален контейнер, към който трябваше да се приспособи, преди да "отлети" към резервата в Камбоджа, избран заради предлаганите подходящи условия и наличието на екип от специалисти. Там слонът, който живее в самота след кончината на партньорката му Сахели през 2012 г., ще се "радва" на компанията на над 80 свои събратя.

Според предишни публикации се очаква едрият пасажер да бъде транспортиран от Пакистан до Камбоджа с не по-малко габаритен самолет - "Антонов Ан-225".