"Най-самотният слон в света" напуска Пакистан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9269700 www.24chasa.bg
Кааван СНИМКА: РОЙТЕРС

Самотен слон, чиито лоши условия на живот предизвикаха глобални протести, напуска Пакистан, предаде ДПА.

Тридесет и пет годишният Кааван ще бъде превозен от страната със специален товарен самолет до резерват за диви животни в Камбоджа, където властите вече са уредили новия му дом.

Американската певица и актриса Шер, която в продължение на години агитираше за свободата на слона, по-рано през седмицата пристигна в Пакистан, за да наблюдава преместването. Носителката на "Оскар" е финансирала половината от цената за пътуването на Кааван, предаде БТА. 

Злочестата съдба на самотния, депресиран и страдащ от затлъстяване слон предизвика международно негодувание и хвърли светлина върху окаяното състояние на зоопарка в пакистанската столица Исламабад. Условията в него бяха толкова лоши, че през май съдия разпореди всички животни да бъдат преместени.

След съдебното постановление организацията за защита на животните Фор Поус Интернешънъл със седалище във Виена, Австрия, беше натоварена със задачата да подпомогне преместването на Кааван, както и на две хималайски кафяви мечки и три вълка.

През септември Кааван - единственият представител на вида Азиатски слон в Пакистан, получи "зелена светлина" за преместване в нов дом в Камбоджа. Това стана, след като самотният слон беше подложен на преглед от международен екип от ветеринари с цел да се установи дали физическото и емоционалното му състояние позволяват пътуването и нов живот с други слонове, след прекараните в мизерия и окови десетилетия.

Кааван ще бъде транспортиран в специален контейнер, към който трябваше да се приспособи, преди да "отлети" към резервата в Камбоджа, избран заради предлаганите подходящи условия и наличието на екип от специалисти. Там слонът, който живее в самота след кончината на партньорката му Сахели през 2012 г., ще се "радва" на компанията на над 80 свои събратя.