"168 часа": Историята на Малинка, жрица на любовта цели 50 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9270667 www.24chasa.bg
Малинка Тановска (вдясно) с италианската кинозвезда Флоринда Болкан по време на снимки в Слънчев бряг.

Може би някои от по-възрастните софиянци още си я спомнят - родената през далечната 1926 г. Малинка Тановска в продължение на половин век (1943-1993) има завидни любовни авантюри. Освен пълен с градски легенди, които още са живи, животът й е ярко свидетелство за

фалшивия морал и лицемерието

Еврокомунистът Жан Диар (в средата) с Петър Младенов при едно от гостуванията си в София.
Еврокомунистът Жан Диар (в средата) с Петър Младенов при едно от гостуванията си в София.

по времето на комунизма у нас. Между нейните завоевания на любовния фронт са много известни българи и чужденци, сред които се открояват световноизвестната кинозвезда Омар Шариф, поетът Георги Джагаров, френският младежки лидер Жан Диар и дори генерал Щефан Фридланд от прословутата служба за сигурност на бившата ГДР - Щази.

Учудващо, но Малинка била от добро семейство и с висше образование. По баща Захариева, тя е племенница на Никола Захариев, най-дългогодишния министър преди 1944 г., по-известен с прякора си Кольо Шекера. Съденият от т.нар. Народен съд държавник е несменяем на поста по времето на три правителства – в първия кабинет на Кимон Георгиев, правителството на ген. Пенчо Златев и кабинета на проф. Богдан Филов. Освен това през 40-те години на ХХ век чичото е подпредседател на Народното събрание и генерален директор на “Хран-Експорт”. Разстрелян е на Централните софийски гробища на 2 февруари 1945 г.

Самата Тановска е завършила Софийския университет със специалност “Философия”. Някои казват, че именно там се увлякла прекалено по учението на Фройд, но както сама обичала да казва, практикувала най-древния занаят

“по убеждение” и “по принуда”,

защото новата власт у нас никъде не й давала работа. Владеела перфектно няколко западни езика и на всичкото отгоре по многобройни свидетелства пеела много хубаво. Ярка и колоритна личност, винаги екстравагантно облечена и със силно червило на устните, тя била като магнит за мъжете още преди идването на комунистите на власт. Заради външна прилика, а и защото прекрасно пее, някои пък я оприличават на Зара Леандър – популярната германско-шведска актриса и певица от 30-те до 50-те години на миналия век.

След години разказвала как още на 16-годишна възраст си купила една образователна книжка, озаглавена “Аз искам”, в която под прикритие от тогавашната цензура се разказвало много за интимните отношения между мъжа и жената. Твърдо решена да приложи наученото от нея на практика, тогавашната ученичка в Първа девическа гимназия си намерила един офицер хубавец и съгрешила с него за първи път. Явно “плодовете на Венера” са й харесали, защото след това започнала да практикува

секс за удоволствие,

а и за да припечели нещо. Но не след дълго настъпили тежки времена за упражняващите нейния занаят. Съгласно наложената идеология любовта трябвало да бъде насочена към партийния вожд, към труда или светлото бъдеще, но не и към секса, който е поставен в категорията “явление, чуждо на социалистическия морал”.

Много от жриците на платената любов или жени с фриволно поведение са интернирани в затънтени села в провинцията или по-лошо - изпратени в лагери. Но минават години и въпреки репресиите Малинка

отново се появява на сцената

Скандално за времето си тя не само прави много секс, но и говори свободно на тази тема табу по улиците на София. Шарена, облечена като “райска птица” в онова сиво време... Та нали свободното еротично поведение също е форма на протест срещу тоталитарното лицемерие и фалшивия морал, проповядван от партийните трибуни.

Годината е 1968-а - началото на сексуалната революция на Запад. По същото време в София се провежда Световният младежки фестивал. В столицата на НРБ от цял свят се стичат много младежи. Още преди да пристигнат чужденците обаче, всички проститутки, които не са сътрудници на службите, са интернирани. Но Малинка имала предимство – не само още не била регистрирана като проститутка, а и живеела в законен брак със съпруга си, цигуларя Тановски.

По това време едно от знаменитите завоевания на Малинка Тановска е Жан Диар – шефът на френските младежи комунисти, който е главен координатор на фестивала у нас. Тъй като много държала клиентите й

не само да имат пари,

а да бъдат хубави и интелигентни, предварително набелязала французина Диар, който в онези години бил световноизвестен като един от идеолозите на еврокомунизма.

Като истински професионалист тя винаги правела предварително проучване – обход, за да разбере къде ходи желаният мъж.

Накрая открила, че е настанен в хотел “София”. Отишла веднага там, но за беда видяла, че мястото отвсякъде е завардено от професионалистките на ДС, които били заели ключови позиции – във фоайето, долу на бара, на терасата...

Тогава тя търпеливо взела да се разхожда отвън и в мига, в който той излязъл от хотела с друг човек, веднага го приближила и го заговорила на перфектен френски: “О, мосю Диар, аз обожавам вашите идеи. (Защото, както обичала да казва, “мъжете, които са на високо ниво, обичат да им се говори за идеи”.) Еврокомунизмът ще спаси света!”. Французинът бил грабнат веднага и попитал: “Коя сте вие, мадам?”. Вместо отговор тя съобразително му подала визитка и казала: “Ето моя телефон, обадете ми се вие и ми кажете кога може да се видим”.

Какво се случва след тази среща, как успява да пребори конкуренцията сред проститутките на ДС, на каква работа я назначават и в какво я обвиняват, четете ТУК.