Една снимка разкрива мистериозен убиец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9276477 www.24chasa.bg

„Последната снимка” (от Книгоиздателска къща “Труд”) е втората книга на Лора Джо Роуланд от поредицата u „Викториански загадки”. На българските читатели вече са познати първата книга от поредицата – „Сянката на Изкормвача”, както и изключително харесваните криминални романи от поредицата „Японски загадки”.

В “Последната снимка” фотографката Сара Бейн и нейният приятел лорд Хю Стантън решават да превърнат разрешаването на криминални случаи в професия. Неочаквано и за самите тях получават доверието на богат и властен банкер да разследват отвличането на невръстния му син успоредно с полицията. Налага им се да опознаят отблизо семейството, дома и обстановката в имението „Маринър”, което е разположено в околностите на Лондон. Отново им помага хлапакът Мик. Заподозрени са всички. Работата по случая не само излага на риск здравето и живота, но и поставя пред изпитание личните отношения на Сара и на Хю.

Предимството на Сара в разследването е снимка, която тя е заснела по време на рутинната й дейност, но и която неочаквано разкрива улика за отвличането.

Ето защо Лора Джо Роуланд започва да пише криминални романи – според нея: „Това е комбинация от наследство, любов и обстоятелства. Баща ми беше голям фен на криминалните романи. Той обожаваше Агата Кристи, Стенли Гарднър, Роус МакДоналд и много други класици. Освен това аз съм истински последовател на старата школа. Първоначално започнах да чета Нанси Дрю, след това преминах към любимите автори на баща ми, а накрая и към много други, които запълваха полиците на библиотеката.

Обичах тези книги и все още ги обичам. Съветът към начинаещите автори обикновено е „Пиши за онова, което познаваш”. Това, което наистина харесвам в криминалните романи е, че доброто винаги побеждава злото, истината винаги бива разкрита, справедливостта възтържествува. Едновременно с това обичам начинът, по който криминалният роман изследва тъмната страна на живота и на човешкото поведение. Убийството е най-жестокото престъпление. То въплъщава множество действия, приключение и емоция, както и предизвикателство към интелекта.”

Последната снимка

Лора Джо Роуланд

Стр. 300

Цена 17.99 лв.