"Библията през очите на Шагал и Дали" - виртуално в галерия "Оборище 5"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9277473 www.24chasa.bg

Артсалонът с първа виртуална 3D изложба за Коледа

Галерия “Оборище 5” поздравява всички свои гости и клиенти с предстоящите коледни празници с първата си виртуална изложба, която започна днес -  1.12.2020, и ще продължи до 25.12.2020 г.

Изложбата може да бъде разгледана безплатно онлайн на сайта www.oborishte5.com.

Включени са 20 цветни литографии на Салвадор Дали и Марк Шагал на библейска тематика. Произведенията идват от известните серии на големите художници “Библия Сакра” на Дали и илюстрацията на “Библията” от Марк Шагал.

Творбите са част от колекцията на Галерия “Оборище 5”, някои от тях не са показвани досега в България. От екипа на галерията споделят, че това е тяхното послание към публиката във времето на частичен локдаун и се надяват любителите на изкуство да се възползват и заредят положително с тяхната първа онлайн 3D изложба.

Всички картини, включени в онлайн изложбата, могат да станат чудесен коледен подарък и да обогатят някой дом или офис. При интерес за закупуване и организиране на частно превю, ценителите могат да се свържат с екипа на галерията на имейл: gallery@oborishte5.com или на телефон: 0887302195

Всяка творба притежава сертификат за автентичност и сертификат за собственост. Творбите идват от световноизвестното издателство “ L’atelier Mourlot” в Ню Йорк и притежават печат на гърба.

Повече за самите серии:

Салвадор Дали - "Библия Сакра" 
Серията съдържа 105 цветни литографии (смесена техника), направени по 105 акварела, създадени от Дали между 1963-64 година. Всяка серия „Библия Сакра” е съставена от 5 тома, подвързани в перфектно обработена кожена подвързия и съдържа текста на Билията плюс 105 литографии. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали. Издадена от Ридзоли едишънс – Милано,
THE ART HOME OF EVENTS - Италия.

Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали. Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква.

Марк Шагал - Библейска серия, 1960
Библейските сюжети вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.

През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.