Ценна статуя бе върната в Летния императорски дворец в Пекин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9278775 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Радио Китай

Бронзова скулптура на конска глава от Летния императорски дворец в Пекин (Юенминюен), изчезнала след разрушаването и ограбването му от англо-френските съюзнически сили преди 160 години, бе отново в дома си във вторник, предава радио Китай.

Това е първият път, когато ценна културна реликва от двореца бива върната обратно от чужбина. Дванадесет скулптури на животински глави някога са образували зодиакален воден часовник, построен от император Циенлун (1735-1796). Те са били разграбени от градината от англо-френски войски през 1860 г. по време на Втората опиумна война (1856-1860).

Конската глава, проектирана от италианския художник Джузепе Кастилионе и изработена от императорски майстори, съчетава черти от изкуството на Изтока и Запада.

Ценна статуя бе върната в Летния императорски дворец в Пекин

Милиардерът от Макао Стенли Хо откупи бронзовата глава и реши да я дари на Националната администрация за културно наследство на Китай и да я върне в първоначалния ѝ дом.

Националната администрация за културно наследство, заедно с отговорните пекински служби, обновиха в рамките на една година стария храм „Джъндцюе“, който е бил основно място за поклонение на императорите от династия Цин, за да го превърнат в изложбена зала. В момента там тече изложба в чест на връщането на конската глава, в която могат да се видят около 100 предмета други, включително ценни реликви и редки фотографии.