Един небивал спектакъл на "Електра" на сцената на Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9281048 www.24chasa.bg

Най-верните приятели на Софийската опера и балет посетиха и третия премиерен спектакъл на оперния шедьовър на Рихард Щраус „Електра". Присъстващите в залата бяха изненадани от обстоятелството, че в партерното пространство все още няма оркестър.

Крайно изострената епидемиологична обстановка за първи път постави на риск планираната трета премиерна вечер на "Електра" след магичните и завоювали огромен успех две премиерни представления. Въпреки всички провеждани постоянно най-строги мерки за опазване здравето на съставите и публиката внезапно заболяха музиканти от огромния оркестър и това означаваше ли, че няма да има спектакъл? Напълно зареден с енергия солистичен състав, построен декор на сцената, продадените билети - немислимо беше да се каже на публиката, че няма да видят очакваното представление, за което са се снабдили с билети предварително. А и невъзможността да се чуят важни солови пасажи и групи в оркестрацията на Щраус подлагаше на компромис качеството на музикалното претворяване на цялостната партитура.

Тогава на сцената се появи директорът на първия ни оперен театър маестро Пламен Карталов и най-любезно сподели, че с оглед избягването отмяна на представлението тази вечер, заради артистите и заради публиката и главно заради отговорността и грижата към целия оркестър, спектакълът ще бъде изпълнен в оригиналния клавирен съпровод на роял. Той изказа искрената си благодарност към вярната публика, че ще прояви разбиране към ситуацията, предизвикана от мерките за безопасност, но и от дълг към изкуството, публиката и артистите. Тази вечер всички присъстващи в залата ще имат незаменим принос за осъществяването на едно незабравимо преживяване!

Йоланта Смолянова
Йоланта Смолянова

Не можем да не отбележим обстоятелството, че нито един зрител не напусна залата. Краят на спектакъла на ЕЛЕКТРА беше бурно аплодиран, вдъхновената публиката дълго не напускаше местата си в залата. Чуваха се възхитени думи на благодарност "Браво", "Уникално"!

Един небивал спектакъл на

Като достойна награда за това разбиране и съпричастност от страна на публиката, артистите, участващи в този спектакъл, сякаш надминаха себе си! Диана Гуглина се претвори със завладяваща емоционалност и пълно раздаване в трагичния образ на Електра.

Йорданка Милкова представи още по-вълнуващо своята Клитемнестра. Цветана Бандаловска бе още по-изумителна като Хризотемис. Атанас Младенов /Орест/, Ангел Христов /Наставник на Орест/, Емил Павлов /Егист/, Силвана Пръвчева /Довереница/, Петте прислужници (Румяна Петрова, Виолета Радомирска, Александрина Стоянова-Андреева, Ина Петрова и Силвия Тенева), както и останалите участници – Станислава Момекова, Ангел Антонов, Димитър Станчев и Баясгалан Дашням, сякаш заразени от вдъхновението и отдадеността на своите блестящи колеги, демонстрираха завладяващ артистизъм и вокална интерпретация!

На рояла Йоланта Смолянова изуми залата със своето магично изпълнение на клавира на тази легендарна творба. Тя затаи дъха на присъстващите с едно съвършено познаване и интерпретиране на тази толкова сложна композиция. Още повече, че талантливата пианистка великолепно допълни със своя съпровод, многозначния и изпълнен със символика мизансцен на артистите.

Въпреки липсата на оркестъра, диригентът Евън-Алексис Крист вдъхновено съчета чрез своята дирижираща пластика пълния синхрон между темпото, звучащо от рояла. След падането на завесата, публиката изправена на крака, със спонтанна благодарност възнагради великолепните артисти, Евън-Алексис Крист и Йоланта Смолянова с неспирни аплодисменти и силни възгласи на възхита от преживяното.

Тази вечер в Софийската опера няма да бъде забравена!

Само часове след спектакъла в социалните мрежи повечето от присъствалите на този истински празник на духа споделиха своето възхищение и признателност към артистите и целия екип.