Ченгене скеле - морският Етър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9282006 www.24chasa.bg

В рибарското селище може да похапнеш прясна риба, да се разходиш по каналите или да отидеш на плаж

Къде в Бургас на едно място човек ще може да похапне вкусна рибена чорба, да се поразходи с лодка, да чуе някоя рибарска лакърдия и да се научи от старите морски вълци как се плетат мрежи?

Естествено, на Ченгене скеле - на 15 км южно от града.

Рибарското селище е често посещавано от местните хора, но туристите малко го знаят въпреки уникалните дадености - живописни канали, далеч от шумния град, съседния парк Росенец с плажовете и много места за отдих и пикник.

Всичко това го прави своеобразен остров на спокойствивето и романтиката, познати досега предимно на бургазлии, които не пропускат при хубаво време да се разходят дотам.

Край Ченгенето се

лови всичко познато

в Черно море,
което може да задоволи и най-претенциозното небце. От това лято селището става туристически маршрут и към него ще заработи етнографски център за масови посещения. Всичко е по проект на общината и Местната инициативна рибарска група, финансиран с европейски средства по Програмата за морско дело и рибарство. 

Идеята е да се опази и популяризира самобитността на Ченгене скеле, където има най-много регистрирани рибари накуп в България. Едновременно с него се реализират още два проекта по Оперативните програми “Региони в растеж” и “Морско дело и рибарство”, които трябва да подобрят жизнената среда на обитателите му с ново пристанище, лодкостоянка, довеждащи улици и ново осветление, без да се нарушава автентичният облик на селището.

След години преодоляване на административни и юридически казуси за статута му, то е на крачка от превръщане в устойчива туристическа дестинация без аналог у нас.

Най-важната част за популяризирането му е етнографският комплекс, по който от тази есен вече се работи. Изграждат се 3 малки дървени постройки от по 30 кв. метра, които ще имат експозиционни функции. В тях ще бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации за рибарския живот.

Отделно ще има дървен навес за външни експозиции и демонстрации. Влизането ще става през информационен център с каса, а между самите дървени къщи ще има експонати от рибарския бит.

В тази връзка се подготвят интерпретационни програми и започна набирането на аниматори за тяхното провеждане. За популяризирането на рибарството историческият музей и местното сдружение “Морски сговор” ще работят в партньорство по проект за плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери.  

Този занаят е вписан в националната листа на нематериалното наследство на Министерството на културата. Стратегическата цел за преобразяването на Ченгене скеле е

да се промени

профилът на туризма,
като от сезонен постепенно да стане целогодишен. Освен на българи Ченгенето вече ще разчита и на чужди туристи.

Рибарското селище се очертава един своеобразен морски Етър, какъвто досега не е имало по крайбрежието ни в такъв мащаб и разнообразие.

До Ченгенето вече няма да се стига само с кола. За да стане новата туристическа дестинация достъпна по атрактивен начин, се предвижда откриване на морска линия. За целта се изгражда пристан, до който ще се стига с ново корабче, което общината ще пусне в експлоатация догодина.

То ще извозва туристите от Бургас до етнографското селище извън маршрута на катамарана “Света Анастасия”, който ще пътува до едноименния остров.

За да е пълна атракцията за посетителите, рибарското селище ще претърпи пълна промяна и във визията си. Фасадите на къщите и хижите ще бъдат пребоядисани в ярки цветове по подобие на прочутите острови Мурано и Бурано край Венеция, които събират милиони туристи годишно.

Идеята за оцветяването се е родила на среща между рибарите и кмета Димитър Николов, който дал благословията си за новия облик на Ченгенето, а главният архитект Емил Буролянов определи гамата от топли цветове. Боядисването започна през октомври и поетапно ще обхване всички постройки.