Йорданка Христова поощри дъщеря си Ивана да открие дигитална изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9289009 www.24chasa.bg

Рисунките на Ивана са вдъхновени от страховете, но и от надеждите при световната пандемия

Ивана Стоичкова - дъщерята на Йорданка Христова, откри и закри първата си дигитална изложба в столичната галерия “Доза” почти без никой да разбере за тази нейна петдневна артистична изява (5-12.11.) Доста нетипично за един художник...

Ивана Стоичкова е родена в София през 1980 година (снимката горе е от 2018 г.). Завършва операторско майсторство в Колеж по екранни изкуства и графичен дизайн в НБУ. Прави уникални бутикови мебели предимно от дърво. Живяла е в САЩ.

Участвала е в колективни изложби през годините с акрилни картини, както и с мебели на Sofia Design Week, One Design Week, Mikser Festival и др.

Самата Ивана беше много лаконична за своите творби. “Трябваше да се видят в контекста на залата (там е имало съпътстващи римувани текстове, музика... (Ивана пише само на английски - б.а.). Изборът на авторката е паднал на запис, който възпроизвежда ритъма на сърцето на фона на кардиограма. Според нея стихотворенията биха докоснали зрителя и разбрани само в съвкупност с всички изкуства, включени в експозицията.

Галерия “Доза” е нова в столичното артпространство и сред нейните стопани е и Мария Ампова. Тя и единомишленици търсят салон, който да подкрепя и помага на младите творци в творческите им експерименти и провокации. Идеята е Doza да е галерийно пространство, предоставящо платформа за различни проекти с фокус върху съвременното изкуство. В момента е затворена заради мерките срещу пандемията - нещо, в което има ирония, защото точно Ивана наскоро нарисува и сподели своите страхове и надежди с публиката точно там.

Ето какво казват галеристите за изложбата:

“2020 COVISUAL e

интимна изложба - серия от дигитални рисунки, които Ивана Стоичкова е създавала всяка вечер на своя телефон и публикувала всеки ден в продължение на 29 седмици. Ритуал, който приканва зрителя към двойствена игра с въображението. Към доброволно връщане назад във времето, в което авторът е заключил образ - на чувство, мисъл, сън.

Първата самостоятелна изложба на Ивана Стоичкова се появява в момент, в който светът е приел нова форма на съществуване, но точно в преходната същност на реалността ние най-добре виждаме това, което сме. В това наложено самовглеждане авторката прави опит да преосмисли последните няколко месеца, в които един вирус трансформира ежедневието и рутината на милиони хора.

Бързите рисунки и интимните текстове към тях са

мизансцен, наситен

със смесени и

нееднозначни емоции,

някои гневни,

други тревожни, с леки нотки на сантименталност и носталгичност.

“В основата на заглавието стои този COVID-19, който ни заля и във времето на изолация спонтанно започнах да рисувам на своя смартфон дигитални рисунки. Всяка вечер и сутрин ги публикувах в социалните мрежи. Този процес продължава и към днешна дата. Всичко започна доста неангажиращо, докато в един момент се появиха запитвания за принтове, нещата започнаха да добиват някаква форма, да привличат интерес и така се замислих за изложба”- казва Ивана Стоичкова. Проектът е своеобразно изследване на времето, в което всеки един от нас може да се припознае.”

“Тук бяхме и все още до голяма степен сме сами. Буквално и не. Отделени. Отчуждени. Изведени насилствено встрани от зоната на комфорт. Подложени на тест в своята адаптивност и устойчивост на мисълта.

Поглеждаме навътре

в себе си. Искаме да

споделяме. Жадни сме

Изолацията ни тласка едни към други. Дните минават. Календарно и бавно. Събитията са повече лични отколкото социални. Болка. Страх. Радост. Любов. Всеки ден. Аз. Ти. Ние”, казва при откриването на изложбата Ивана. И го доказва с “моментните и емоционалните” си рисунки - резултата от внезапна мисъл, спомен, няколко ноти, поглед през прозореца...

Тя продължава да рисува в същото темпо. Една от последните ѝ теми е забраната на абортите в Полша. Щом падне карантината, ще я чакаме в “Доза” или в друга галерия. Обеща нови проекти и има какво да покаже.

“Ивана искаше да улови пулса на времето. Затова в галерията се чува ритъм на туптящо сърце. Тя е мислещо дете”, казва майка ѝ - обичаната и популярна певица Йорданка Христова. Неотдавна в един разговор тя се похвали, че всички нейни плакати, картички и други рекламни материали да дело на дъщеря ѝ, която задължително прави снимките на естрадната звезда.

“Наши приятели видяха рисунките. Бяха възхитени.

Аз самата бях

изненадана и

впечатлена,

макар добре да си познавам детето. Ивана има различни и оригинални виждания. Затова я подкрепих изцяло за тази изложба. Заглавието 2020 COVISUAL е провокативно и говори много за нейната бърза мисъл и фантазия, умението да си играе с думите и образите. Изцяло я поощрявам в търсенията ѝ и артизявите ѝ казва прочутата ѝ майка, която неизменно подкрепя всеки избор на дъщеря си.

“Дъщеря ми е различна, но аз много я обичам и боготворя”, сподели Йорданка Христова в предаването “ВИП Брадър” през 2014 г. Това се превърна в истинска сензация, а думите на певицата бяха изкривени и допълнени.

Йорданка Христова поощри дъщеря си Ивана да открие дигитална изложба