Ваксините между страха и надеждата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9310523 www.24chasa.bg

Фалшивите новини могат да поставят съдбата на света на карта

Авторитетното издание “Между надеждата и страха” прави опит да отговори на важни въпроси, проследявайки появата на първите ваксини и тяхното приложение през годините (ИК “Сиела”). Новината, че три от ваксините срещу новия коронавирус са преминали необходимите фази на проверка успешно, разбуни отново дискусиите за необходимостта от ваксинация. Наблюдаваният през последните десетилетия възход на т.нар. антиваксърско движение, както и улесненото разпространение на заглушаващи достоверните факти фалшиви новини, могат да поставят съдбата на целия свят на карта.

Но вредни ли са ваксините наистина? Защо продължават да будят страх и недоверие? Кои са основните предизвикателства пред разработването на ваксини в бъдеще? И какво можем да очакваме да се случи? В забележителното изследване“Между надеждата и страха” проф. Майкъл Кинч - заместник-ректор на престижния Вашингтонски университет в Сейнт Луис, прави опит на достъпен език да отговори на тези и други въпроси и да напомни защо появата на ваксините е довела до повишаване на качеството и продължителността на човешкия живот. Американският учен представя историята на ваксините паралелно с историята на смъртоносните патогени и ролята, която са изиграли в човешката цивилизация (като са разрушавали цели империи, променяли са хода на военни конфликти или са причинявали загуби и дълбока скръб в безброй семейства). Той се спира на фаталното влияние на едрата шарка в античния свят, на това как хората разбират какво е значението на хигиената и защо в един момент производството на наденици се оказва незаконно – да, и това има връзка с ваксините.

На 350 страници признатият специалист в областите на микробиологията, вирусологията и имунологията представя забележителната история на науката и технологията, благодарение на които са изкоренени много от най-смъртоносните чуми, познати на човечеството. Но и напомня - победата над предотвратимите с ваксини заболявания не е окончателна и те могат да се завърнат отново “като злодей от екшън филм и да убият или осакатят още повече жертви”.

И докато ваксините трябва да се изправят пред нови и нови предизвикателства - стари и непознат заплахи, като ебола и зика, резистентността към антибиотици и други смъртоносни новопоявяващи се или завръщащи се патогени - пред човечеството остава да открие пътя “Между надеждата и страха”, за да оцелее.

Художник стана българският Стивън Кинг

“Денят, в който мама отиде на небето” от Петър Станимиров (ИК “Сиела”) е приказно-страшна повест за възрастни, вдъхновена от българския фолклор.

Майсторът на илюстрациите и един от хората, оформили облика на жанровата литература в България, Петър Станимиров е истинска легенда, познат с работата си по комиксите “Дъга”, кориците на повечето книги на Стивън Кинг и Дийн Кунц, както на редица книги игри. Той посвещава десетилетия на илюстрацията и рисунката. Илюстрованото издание “Денят, в който мама отиде на небето”, е вече на пазара и е смайваща смесица между мрак и светлина, приказка за самовили, демони и две деца, зaчeнaти в грях, които трябва да оцелеят въпреки всичко. Първата му авторска повест е историята на Ичо и Раца. Сами и привидно беззащитни, лутащи се в пущинака, те са принудени да бягат от собствения си коравосърдечен баща - свиреп, безмилостен, жаден за кръв и подвластен на древен демон, обсебил душата му. А майка им Славута е cвръхecтecтвeнo cъздaниe, кoeтo cъщecтвувa мeжду тoзи и oнзи cвят. И само нейната светлина може да се изправи срещу вечния мрак.

Вдъхновена от славянската митология и родния фолклор, наситена със старобългарски думи и легенди, тази повест е забележителна приказка за възрастни, а стилните черно-бели илюстрации изграждат един магичен и шокиращ свят, в който всичко е възможно.

Странна смесица между тъмната страна на Нийл Геймън и славянски Стивън Кинг, “Денят, в който мама отиде на небето” пренася читателя на онова митично място между Небето и Земята.

Вещерът от Ривия се връща в сезон на бури

Гералт от Ривия се завръща с “Вещерът: Сезонът на бурите” от Анджей Сапковски (ИК “Сиела”). Предисторията на Белия вълк заживява нов живот година преди появата на втория сезон на хитовия сериал. Преди да се срещне със своето Предопределение и да промени хода на историята, Гералт е просто вещер, който скита по света и унищожава чудовища. Наситен с неочаквани обрати, жестоки предателства и битки, романът е плетеница от най-доброто от всички книги в поредицата. Може да се чете самостоятелно.

Топ 10 на ИК "Сиела"