Автопортрет на 97-годишния художник Любен Зидаров - с четки и в двете ръце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9321142 www.24chasa.bg
"Късно вдъхновение" - автопортрет от изложбата

Живопис и акварели от 2020 г. реди маестрото в столичната галерия "Ракурси"

"По залеза пъстра изложба"  - живопис и акварел (оригиналното изписване на името на изложбата е П О  З А Л ? З Ъ  П?СТРА  ИЗЛОЖБА) на доайена на българските (а може би и на световните художници) Любен Зидаров ще се открие на 21 декември 2020 и ще продължи 19 януари 2021 в столичната галерия "Ракурски" на ул. "Хан Крум" 4А. 

Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни и на изкуството на книгата.

Освен илюстратор, през последните четири десетилетия Любен Зидаров се разви като един особено оригинален живописец. 

От своеобразното си завръщане към жанра през 1979 г. с изложбата „Автопортрети“ на "Шипка" 6, той разви свой неподражаем стил и пластичен език в областите на кавалетната маслената картина и на акварела, демонстриран в десетки самостоятелни изложби в множество галерии в страната и извън граница.

Настоящата изложба (галерия "Ракурси" е била често домакин на маестрото, а той не крие, че това артпространтво в центъра на София е от любимите му) показва за пръв път пред публика най-новите творби на Любен Зидаров, създадени през изминалата година, за които авторът споделя:

„Не знам доколко имам основание да вярвам, че нарисуваното по залез няма да разочарова зрителя. Дали то е крачка напред или пък назад – не зная. Завръщане към спомените през фокуса на късните години на други вълнения, в обстановка на противоречия, сблъсъци и изненади, които отвеждат мисълта другаде.

Радвам се, че галерия "Ракурси" даде път на „Залеза“ – завършек на дългата поредица мои изложби. Но, според варосаните старци от двата изложени автопортрета – с четки в двете ръце, за живопис и за акварел, залезът едва ли е завършек.

Кой е Любен Зидаров?

Завършил живопис в софийската Художествена академия през 1948 г., Зидаров започва творческия си път в областта на илюстрацията, който никога на изоставя.

Илюстрирал е стотици книги, между които по-няколко различния издания на класически произведения на световната литература за млади читатели, като „Андерсенови приказки , „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“,“, „Чичо Томовата колиба“, „Хофманови разкази“ приказките на Оскар Уайлд, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, а също и на някои от най-значимите български писатели – Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Любен Зидаров е и един от създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите през 1957 г. на първото у нас илюстровано списание за деца, „Славейче“. Същевременно, той илюстрира и редица произведения на литературата за възрастни, например неговите знаменити линогравюри към поезията на Яворов.

Неговият илюстраторски талант е оценен в световен мащаб - сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва; носител е на Наградата на СБХ за илюстрация на името на Борис Ангелушев; бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Оставащ в активна творческа кондиция и с най-новите си произведения, Любен Зидаров по всяка вероятност в момента е най-възрастният действащ илюстратор в света. През 2019 г. той нарисува кориците на юбилейното българско издание на книгите за Хари Потър. До края на 2020 г. предстои отпечатването на най-новия вариант (шести за период от 60 години) на илюстрациите към Андерсеновите приказки.