Какво е общото между динозаврите и НЛО

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9332680 www.24chasa.bg

 Сър Тери Пратчет и група магьосници помагат да разберем историята на нашия свят

"Маргаритка" учи как децата да ходят с удоволствие на детската

градина

Стефан Коспартов с нов роман - води ни в страната "Гълабария"

Неиздаваната книга от сър Тери Пратчет “Науката от Света на Диска” (ИК Сиела) ни превежда през историята на собствения ни свят по неподозиран начин (в съавторство с учените Йън Стюарт и Джак Коен).

В една далечна галактика... съществува малка кръгла планета. Тя се състои предимно от разтопена лава, която изгаря всичко за частици от секундата, а няколко километра над повърхността ѝ я е обградил такъв вакуум, че направо може да ти изсмуче въздуха от костите. По повърхността ѝ щъкат малки двукраки твари. И доколкото им е известно, са единствените форми на живот, които могат да говорят и да пишат в цялата Вселена. Кой може да измисли подобна история, ако не някое много развинтено въображение? А магьосниците в Невидимия университет не са известни с въображението си.

Когато авария в Крилото за високоенергийна магия едва не унищожава Света на Диска, насред Анкх-Морпорк се ражда нова миниатюрна вселена. В нея няма и следа от магия и малката синя планета виси насред нищото благодарение на... ами, благодарение на неща като физика, вместо на гърба на огромна костенурка и четири слона.

Докато магьосниците наблюдават бясното развитие на малката планета и преминават през бурната еволюция на геоложките периоди, Светът на Кълбото се развива пред очите ни.

- Колко още неща не знаем за собствения си свят?

- Защо за някои хора е по-лесно да повярват, че Земята е плоска?

- Защо толкова много хора твърдят, че са отвличани от извънземните?

- А това свързано ли е по някакъв начин с измирането на динозаврите?

В издадената за пръв път на български книга Пратчет ни разказва история на два свята – един, в който съществуват вещици, магьосници и малки богове, и друг, в който хаотично блъскащите се частици са се подредили така, че да създадат динозаври и космически кораби. Всъщност втората история може би вече ви звучи познато.

“Науката от Света на Диска” е същинска енциклопедия на познанието за нашия собствен свят и странните му правила, оцветена с легендарното чувство за хумор на любимия на поколения сър Тери Пратчет.

Дано родителите никога повече да не чуят: “Не искам

да ходя на детска градина. Няма, няма!”

Новата книжка от поредицата “Маргаритка” превръща завръщането в детската градина в забавно приключение (ИК “Сиела”). “Мими и Биби на детска градина” е вече на пазара.

Малко преди детските градини да отворят отново врати, на пазара се появи петата книжка от поредицата, създадена в помощ на родителите от сърцатия екип на “Маргаритка” - Яна Липованска, Виктория Величкова (Вики от “Мастило”), писателя Илия Деведжиев и художничката Веселка Велинова.

В  “Биби и Мими на детска градина” техните герои, обичани от хиляди деца, намират нов приятел. Макси за първи път ще посещава тяхната детска градина и се страхува. На помощ идват Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето, които превръщат влизането в “страшния нов свят” в незабравимо приключение. Там “новакът” може да хапне вкусна храна, да порисува на воля, да сътвори различни фигурки от хартия, да намери нови приятели!

С петата книжка от поредицата сутрините на много родители повече няма да започват с репликата “Не искам да ходя на детска градина. Не искам, няма, няма!” Защото с Биби и Мими  ходенето на детска градина става истински празник! “Маргаритка” се превръща в спасител на много родители още през 2016 г., когато се появява първият албум с нови аранжименти на някои от най-популярните български детски песнички. След впечатляващия успех излиза още един албум, а миналата година дойде огромната крачка напред със създаването на изцяло авторски музикален албум, посветен на по-лесното усвояване на полезни навици.

Избрани части от всички музикални произведения от диска участват и във видеопоредицата “Полезни навици”, реализирана в партньорство с националната инициатива “Приказки без край”. През 2020 г. тя бе продължена и на хартия с няколко цветни издания, създадени с много любов от екипа на “Маргаритка” и издателство “Сиела” - “Маргаритка и чистите зъбки”, “Биби и Мими отиват на море”, “Маргаритка и вкусната храна”, “Маргаритка и чистите ръце”.

Стефан Коспартов измисли

страната “Гълабария”

Стефан Коспартов - авторът на бестселъра “Когато капят кестените” издаде “Гълабария” (ИК “Сиела”) - разтърсващ роман - алегория на българската действителност в първите мигове на прехода. Духовита и красива, понякога трагична приказка от една измислена страна за непостижимата любов, която срещаме веднъж в живота и невинаги разпознаваме. Героите се лутат между ежедневието и мечтите си, за да открият, че единственият път към щастието е изпълнен със страдание и борба за споделеност.

Класация на ИК "Сиела"