Народният театър с шест премиери до края на сезона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9339619 www.24chasa.bg
Драматургът Юрий Дачев, режисьорката Диана Добрева и директорът Мариус Донкин участваха в онлайн пресконференция в новото студио на Народния театър.

Диана Добрева „С балконът на Вазов“ и Боб Уилсън с „Бурята“ на сцена през есента на 2021 г.

Шест премиери до края на сезон 2020-2021 и още поне четири през есента на новата година подготвя Народният театър „Иван Вазов“. Това съобщи на първата по рода си онлайн среща с медиите директорът на театъра Мариус Донкин. Заедно с режисьора Диана Добрева и драматурга Юрий Дачев, Мариус Донкин даде пресконференция. Целия запис може да се види в официалния YouTube канал на театъра на адрес https://www.youtube.com/channel/UCr_uoDEsBYiiFk9V6Czk3pA. (Подготвяйки това ново модерно оборудвано пространство, екипът е убеден, че то ще послужи при много ситуации, наложени от пандемията или други извънредни обстоятелства, как и за записи за сайта на театъра, виртуални интервюта с известни актьори и режисьори - б.р.)

Донкин представи планираните за първото полугодие на 2021 г. премиерни заглавия, две от които са посветени на 100-годишнината от кончината на патрона на театъра Иван Вазов. 

- На 21 и 22 януари 2021 г. на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Плач на ангел“ на Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев. 

- На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена премиера ще има „Двубой“ от Иван Вазов. Спектакълът е режисиран от Мариус Куркински и е с участието на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

- На 14 март на Голяма сцена e премиерата на музикалния спектакъл „Компанията" с режисьор Михаил Петров. Продукцията е съвместна с Пловдивската опера.

- Само 11 дни по-късно – на 25 и 26 март на Камерна сцена ще видим „Бележките под линия“ – авторски спектакъл на драматурга Мирела Иванова, режисиран от Катя Петрова. Спектакълът е с участието на Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева.

- През април зрителите в Народния театър ще видят и спектакъла „Пиано в тревата“, посветен на 85-годишнината от рождението на неговата авторка Франсоаз Саган.

- Мащабният проект „Нова земя“, чиято премиера бе отложена заради пандемията на два пъти през тази година, има нова планирана дата, която ще бъде в началото на май 2021 г. Спектакълът с режисьор Бина Харалампиева по прочутия роман на Вазов, е драматизиран от Юрий Дачев и е посветен на 170 години от рождението и 100 години от смъртта на патрона на театъра.

- През 2021 г. е планирана реализацията и на още два изключително мащабни проекта, съобщи още Мариус Донкин. Режисьорът в Народния театър Диана Добрева ще започне на Голяма сцена репетиции на пиеса, посветена на живота и делото на Иван Вазов. Очаква се премиерата на „Балконът на Вазов“, базирана на реални документи и мемоари, да бъде през сетември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

- През юни у нас трябва да започне и първия етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън, който поставя на Голяма сцена „Бурята“ от Уилям Шекспир. И тези репетиции бяха отложени през тази година заради пандемията и извънредното положение. Предвидено е премиерата да бъде на 17 и 18 ноември 2021 г.

- През есента на 2021 г., в рамките на Сезон 2021-2022 са предвидени премиери и на още две камерни пиеси.
Мариус Донкин очерта и още два важни за Народния театър проекти, планирани за 2022 г. – спектакълът „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския театър и спектакъл с режисьор Валерий Фокин, чиито репетиции трябва да започнат в края на 2022 г. с премиера през 2023 г.

В онлайн срещата с медиите директорът на Народния театър направи обзор на изминалата година, която определи като успешна въпреки трудностите, създадени от извънредното положение. За повечето от спектаклите билетите са били изкупени в рамките на допустимите 30%.

Той очерта и други акценти в плановете на театъра: създаването на галерия за срещи, представяния и камерни концерти във фоайето на Камерна сцена; поставянето на електронни информационни табла пред централния вход, реализация на проекта за Улица на изкуствата и създаването на Градина на Вазов.