Когато мъжът доброволно стане втора цигулка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9347551 www.24chasa.bg
Германският бизнесмен Рубин Ритер зарязва заплата от милиони, за да се грижи за децата си.

Или защо e добре да се осигурява време и за кариера на съпругата

Cъс съпругата ми се разбрахме, че през следващите години нейните професионални амбиции трябва да имат приоритет. Това e признание на изпълнителния директор на един от най-големите онлайн магазини за дрехи и обувки в Европа Zalando. 38-годишният Рубин Ритер изненадващо обяви, че през май ще се оттегли от поста, за да се посвети на семейството си. Бизнесменът очаква второ дете догодина, а както става ясно от неговото изявление, жена му също иска да продължи кариерата си на съдия – често срещана ситуация в днешно време. Само че обикновено съпругите се отказват от своя професионален път или се опитват да го съчетават с отглеждането на децата особено когато става въпрос за толкова бурно развиващ се бизнес като този на Zalando.

Компанията стартира през 2008 г. в Германия. Ръководи се от трима директори, като ролята на Ритер е ключова. “Когато започнахме да изпращаме първите обувки на клиенти от мазето на нашия офис, не знаехме докъде ще ни отведе това. Невъзможно е да се преувеличи влиянието на Рубин върху успеха на Zalando”, коментира другият директор Роберт Ганц. Днес фирмата разполага с 14 хил. служители в 17 държави, има 36 млн. клиенти, а през миналата година приходите ѝ са били 6,5 млрд. евро. Възнаграждението на Ритер през 2018 и 2019 г. е било общо 28 млн. евро, което го нарежда сред най-добре платените изпълнителни директори в Германия.

Затова решението му да се откаже предсрочно от всичко това, при положение че има договор до 2023 г., предизвика доста изненади и коментари. Още повече че Германия е сред страните, в които неравенството в запащането между двата пола е сериозно. Жените в нея получават с около 20% по-малко от мъжете за една и съща позиция, което е причина повечето да си стоят вкъщи или да работят на непълен работен ден, за да отглеждат децата, а съпрузите да осигуряват парите в семейството.

“Моето решение е резултат на много месеци внимателно обмисляне. След повече от 11 удивителни години, в които Zalando беше основният ми приоритет, чувствам, че е време да дам на живота си нова посока. Искам да посветя повече време на нарастващото си семейство, а що се отнася до собственото ми бъдеще, нетърпелив съм да си позволя да преследвам нови интереси извън Zalando”, посочва в изявлението си Ритер.

Решението му да изостави успешната си кариера в полза на тази на съпругата си идва само месец след като друг известен мъж направи същото. Дъглас Емхов, съпруг на новоизбрания вицепрезидент на САЩ Камала Харис, заряза адвокатската си работа, носеща му около 1 млн. долара годишно, за да се посвети на ролята на нейна половинка. Дейност, която до момента е изпълнявана само от жени в американската политика и има по-скоро допълващи, а не ключови функции.

Чакахме от десетилетия такава размяна на половете, коментира професорът по политология в Калифорнийския университет Ким Налдър, която от години изследва равнопоставеността между мъжете и жените. Според нея има много голяма символика в решението на Емхов да се оттегли от своята стремителна кариера, за да помогне на тази на съпругата си. Самият той твърди, че иска да има повече жени на изборни постове и повече партньори, каквито и да са те, които да ги подкрепят и да им създават възможности и среда за успех. И макар доста хора да виждат бъдещата му роля в Белия дом като предсрочно пенсиониране, други смятат, че това е поведение на един модерен мъж, който не страда от предразсъдъци.

Барбара Пери, която ръководи президентските изследвания в университета на Вирджиния, обаче предупреждава, че решението на Емхов е едва първа стъпка за истинското равенство между съпрузите в политиката и голямо обществено предизвикателство, тъй като не сме свикнали мъжете да се отказват от кариерата си заради съпруги или семейство.

Според американския консултант по равнопоставеност на половете Авивах Уитенберг-Кох, която съветва редица компании по темата, колкото и да се работи през последните години по въпроса, когато се отнася за наистина много успешни жени, възможностите продължават да са две – суперподкрепящ партньор или никакъв. Тя казва, че се сблъсква с много прогресивни и готови да улесняват професионалния път на съпругите си мъже. Те ги насърчават, аплодират успехите им, но всичко изведнъж се обърква, когато това започне да пречи на собствените им кариери. Което не е изненадващо, тъй като проучване сред възпитаниците на Харвардското бизнес училище показва, че повече от половината представители на силния пол очакват професионалното им развитие да има предимство пред това на съпругите им, докато почти всички жени се надяват на равнопоставеност и едва единици смятат, че кариерата им може да е водеща в семейните отношения. “По-лесно е да се избере пътят на най-малкото съпротивление - историческата норма за мъж, фокусиран върху кариерата, и жена, фокусирана върху семейството. Ако съпругът е с няколко години по-възрастен, това е още по-лесно, тъй като той вече има професионален напредък и печели повече. Това води до цикъл, който е трудно да се прекъсне. Мъжете получават повече възможности, а на жените става все по-трудно да са успешни. Трупа се разочарование, което открих, че има отношение към увеличаването на така наречените късни разводи. 60% от тях са инициирани от жени над 50 г., които се насочват към кариера, след като децата са напуснали дома”, обяснява Авивах Уитенберг-Кох. По думите ѝ през последните години това се променя, тъй като все повече хора осъзнават, че когато и двамата партньори са с добри професии и доходи, това е огромно предимство в бурни и непредвидими икономически времена като днешните.

У нас обаче все още доминира разбирането, че мъжете трябва да са водещи. Проучване на “Евробарометър” постави страната ни на първо място в Европа по полови стереотипи. 81% от сънародниците ни продължават да смятат, че най-важната задача на силния пол е да печели пари, докато в Швеция процентът е 11, а в Дания – 17. Същата е разликата и относно разбирането, че жената трябва да е домакиня. За сметка на това най-малко хора у нас казват, че мъжете могат да проявяват слабост и да плачат и е необходимо да ползват отпуск по бащинство.

Заплатата не е от значение, водещ е социалният статус

Социалният статус и уважението, което предизвиква дадена кариера, а не заплащането, са водещи за голяма част от съвременните мъже, когато подреждат семейните приоритети. Това е показало проучване на учени от университета “Макмастър” в Канада.

По време на направените интервюта установихме, че нито един мъж, чиято съпруга е лекар или адвокат, не омаловажава кариерата й, независимо колко много работи или печели, казва доцент Ерин Рийд. Тя подчертава, че парите имат значение за професионалните пътища на двойките, но не и по начина, по който мислим. Невинаги размерът на заплащането е определящ за това коя кариера ще е водеща.

Оказало се например, че около 40% от анкетираните са се позиционирали в съответствие с традиционната идентичност на човека, който издържа семейството. “Тези мъже придаваха нисък социален статус на работата на съпругите си, което ги караше да я приемат като малко финансово значима дори когато това не беше така”, обяснява Рийд. По думите ѝ често се фокусираме върху начина, по който трудовият път на жените се оформя от техния семеен живот, но игнорираме как той се отразява на половинките им. “Проучването ни показа, че професионалната кариера на мъжете се оформя до голяма степен и от това как те интерпретират социалния статус и финансовата стойност на работата на съпругите си. Ако няма нужда да бъдат по-гъвкави заради служебните ангажименти на жена си и не ги смятат за важни, те са по-отдадени на постигането на собствен успех”, посочва ръководителката на изследователския екип.