"Българската Коледа" за година е събрала близо 2,5 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9351511 www.24chasa.bg
Диана Димитрова и Орлин Горанов са водещи на благотворителния спектакъл. СНИМКА: БНТ

Само за година "Българската Коледа" е събрала близо 2,5 млн. лв. , с които се е помогнало на 500 деца и е купена апаратура за 15 болници.

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ под патронажа на президента Румен Радев започна. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР стават съпричастни на благородната кауза, която помага и дава надежда на стотици български деца.

За осемнадесета поредна година в празничната коледна вечер от сцената на Народния театър „Иван Вазов“ цяло съзвездие от артисти, музиканти, спортисти, журналисти и общественици ще се включат в благородната инициатива, за да фокусират общественото внимание върху грижата за децата с хронични заболявания.

"Българската Коледа" разказа за много преждевременно родени деца, спасени да не развият ретинопатия от лекарите в "Александровска болница". С помощта на купена от "Българската Коледа" камера специалистите са спасили зрението на много деца, но за да помагат имат нужда от нов апарат.

3-месечно момченце пък е в клиниката по нефрология в педиатрията в София от раждането си заради бъбречно увреждане.

"Не предполагах, обаче се случи", разказа разплаканата майка Десислава Тодорова.

Клиниката има нужда от апарат за хемофилтрация за бебета, за да помогнат на много деца да оздравеят.

Каузата на тазгодишното издание на „Българската Коледа“ е „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“. Тя обедини съпричастността и благородството на едни от най-големите имена на българската музика - Графа, Михаела Филева, Миро, Момчил Косев, Живко Петров, Белослава, Йоана Сашова, Никол Самарева, БТР, група „Остава“, музикална формация „Аутентик“, Акага, Васил Петров, вокална група Бон-Бон, Детския хор на Българското национално радио, Никола Тодоров, Дивна, Мария Славова, Светослав Тодоров и Алекс Зайранов.

Уважавани педиатри, любими лица от малкия екран и интелектуалци се ангажират да насочат вниманието към необходимостта от подпомагане за диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия и рехабилитация на децата с тежки хронични заболявания. За да изразят личната си подкрепа към децата в беда и техните семейства, в „Българската Коледа” участие ще вземат проф. Боряна Слънчева, проф. Анна Кънева, проф. Добрин Константинов, Поли Златарева, Николай Дойнов, Александра Кръстева, проф. Христо Пимпирев, Христо Мутафчиев, Албена Павлова.

Тази година спектакълът се излъчва на запис и без публика. Диана Димитрова и Орлин Горанов са водещи.

"Няма по-доброто добро от доброто в трудни времена. Ние хората споделяме обща съдба. Трябва да сме заедно, особено днес.", каза в началото Орлин Горанов.

„Българската Коледа“ 2020/2021 г. си поставя амбициозната цел да подпомогне деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация, както и да осигури нова високотехнологична апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна.