Софийската опера – дворец на музикални приказки през януари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9375876 www.24chasa.bg

Още през първия месец на 2021 година Софийската опера демонстрира един от най-важните си приоритети – грижата за най-младата си публика. Всички спектакли през целия януари превръщат първият ни оперен театър в Дворец на музикалните приказки, съобщиха от операта. Или достъп на възрастни се разрешава само с придружаващи ги деца, както повелява един голям поет-разказвач на приказки.

Последователно и целенасочено в жанра на операта, балета и мюзикъла е създаден специален репертоар за деца, който приобщава и създадава нова публика, от най-малките зрители, от бебоците с концерите за тях, до учениците, посещаващи Софийската опера, не само от столицата, но и от различни градове на страната. Заслужен принос имат солистите, оркестърът, хорът и балетът.

„Това е нашата визия и мисия - да създаваме нашата нова и бъдеща публика“, убедено е ръководството на Софийската опера.

На 18 януари се навършват и седем години от инициативата на акад. Пламен Карталов „Концерти за бебоци“. За първи път в България театърът отвори врати за бременните и майките на новородените деца.Тези концерти са от най-любимите в програмата на Софийската опера и придобиха широка популярност сред обществеността ни. На тях родителите имат възможност да направят може би първия истински музикален подарък на своето дете. В една много специална и уютна обстановка те общуват със своето бебе на по-различен език – този на прекрасната класическа музика!

През месец януари децата ще могат да гледат следните спектакли:

09.01 – „Веселите малчугани“ – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

Спектакълът „Веселите малчугани” ще отвори завесата за перипетиите на Хензел и Гретел, преплетени с музиката на Моцарт, Хумпердинк, Шуберт, Менделсон, Чайковски, Бизе, Пучини.
Това вълшебство оживее с участието на младите артисти на театъра.

Сценарий и режисура – Юлия Кръстева
Диригент – Стефан Недялков

10.01 – „Рейнско злато“ – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

Специална адаптация за малката публика на първата част от тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”, в която коварните джуджета Алберих и Миме ще откраднат златното съкровище на Рейн от безгрижните дъщери на великата река. А, който притежава златото, притежава вълшебна сила - власт над света.

В шедьовъра на Рихард Вагнер под формата на приказка, главните герои разкриват своите истини за борбата между доброто и злото, за силата и влиянието на човешките страсти – властолюбие, алчност, завист и любов, приказка – метафора на човешката същност.

Адаптация и режисура – Юлия Кръстева
Сценография – Павлина Ойстерхус

Диригент – Велизар Генчев

16.01 – „Трите прасенца“ – Голяма зрителна зала – 11:00 ч.

В спектакъла трите прасенца са артисти – пеят, играят, танцуват. Перипетиите с Вълка ще бъдат разказани от артистите: Анна Вутова-Стойчева, Рада Тотева, Калин Душков. В ролята на Вълка ще видим Георги Джанов, а на Мама Лебед – Елена Стоянова. Водещи на спектакъла са двамата смешници Илко и Милко, превъплътени от Александра Носикова и Никола Попов.

Музика Александър Райчев
Оркестрация Александър Райчев-син

Сценарий и адаптация – Юлия Кръстева
Диригент – Стефан Недялков
Режисьор – Юлия Кръстева
Художник – Елена Шопова

Диригент: Стефан Недялков

16.01 – „Червената шапчица“ – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.
Приказните герои на Шарл Перо оживяват в интерпретацията на най-младите артисти на Софийска опера.
Музикална приказка от Александър Владигеров
Текст на песните Иван Свежин Теофилов
Сценичен вариант и режисура – Юлия Кръстева

Художник – Павлина Ойстерхус
Диригент – Жорж Димитров

17. 01- "Бременските музиканти"- Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

Мюзикъл за деца от Александър Владигеров
"Имало едно време…" – така започват много приказки. Мюзикълът "Бременските музиканти" е създаден по приказката на братя Грим "Бременските музиканти". Историята е за магаре, куче, котка и петел, остарели и станали безполезни за стопаните си, които се опитват да се отърват от тях по най-лошия начин. Едно по едно животните бягат. Събират се случайно и решават да отидат в града, където ще станат музиканти и ще живеят свободно. По пътя обаче се натъкват на една къща, в която живеят разбойници. Благодарение на хитър план животните ги изплашват и изгонват от тяхната къща. Героите заживяват весело и щастливо в новия си дом.
И днес една от забележителностите на град Бремен (Германия) е бронзовата статуя, създадена от скулптора Герхард Маркс през 1951 година, изобразяваща героите от приказката на Братя Грим "Бременските градски музиканти".

23.01 – „Червената шапчица“- Голяма зрителна зала – 11:00 ч.

23.01 – „Мечо Пух“ – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

Детски спектакъл с много настроение и усмивки, забавни приключения на Мечо Пух и неговите приятели – Зайо, Прасчо, Кенга, Ру, Бухалът, Йори, горски животинчета и приказни цветя. Композиторът Андрей Дреников е написал увлекателна и жизнерадостна музика. Динамичен, радостен и светъл спектакъл с много настроение и удоволствие за деца и възрастни.

Музика – Андрей Дреников
Либрето Юлия Кръстева по приказките на А. А. Милн
Стихове Юлия Кръстева, Нина Сивинова, Андрей Дреников
Сценограф – Борян Белчев

Режисьор – Юлия Кръстева
Диригент – Стефан Недялков

24.01 „Вълкът и седемте козлета“ – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

В този увлекателен мюзикъл с голямо въображение и изобретателност се показва, че човек се нуждае от повече истински приятели. Остроумните и доста хапливи реплики успешно кореспондират с нашето съвремие. Препратките към днешния ден излъчват завладяващ и непринуден хумор, докосват важни моменти и преживявания от забързаното ни ежедневие. В образа на Кучето е потърсено равновесие между лошото и доброто. Лисицата, превъплътена като „Горската мис“, символизира красотата. Зайчето напомня бързината и жизнеността.

Всяко дърво от декора е своеобразна обител – Лисицата си има „Моден салон“, Вълкът предпочита да се отбива в „Горската кръчма, Ловецът често минава към „Горската болница“, Зайчето обитава „Горската библиотека“. Къщичката на Бабата в гората е мястото на страховитата среща между Червената шапчица и Вълка. Този спектакъл е забавно и изпълнено с житейска мъдрост послание към малки и големи, които обичат приключенията.

Диригент СТЕФАН НЕДЯЛКОВ

29.01 – „Шрек“ – мюзикъл за младата публика– Голяма зрителна зала – 19:00 ч.

По анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг

През месец януари 2021 г. невероятният мюзикъл за най_младата публика „Шрек“ се завръща в Софийската опера! Това е една история, в която добрият зелен Шрек попада в необичайни ситуации и се бори за любовта на прекрасната Фиона. Компания ще им правят всички приказни герои, познати от анимационните филми на Disney – Питър Пан, лорд Фаркуад, Магарето, Синята брада, Пинокио, рицари, елфи и т.н.

Либрето и стихове Дейвид Линдзи-Абер
Музика Джанин Тезори
Оригинална Бродуейска продукция на DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions
Оригиналната постановка е режисирана от Джейсън Мур и Роб Ашфорд
Режисьор – Уест Хайлър
Диригент – Светослав Лазаров

30.01 – „Шрек“ – мюзикъл – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

31.01 – „Шрек“ – мюзикъл – Голяма зрителна зала – 16:00 ч.

Софийската опера – дворец на музикални приказки през януари