"Рейнско злато" от Вагнер се играе за деца на 10 януари в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9381898 www.24chasa.bg

На 10 януари Софийската опера ще представи „Рейнско злато“ от Рихард Вагнер, адаптация за младата публика, от 16 часа, на Голяма сцена.

Това е първата част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, в която коварните джуджета Алберих и Миме ще откраднат златното съкровище на Рейн от безгрижните дъщери на великата река. А който притежава златото, притежава вълшебна сила – власт над света, обясниха от операта.

Великаните Фазолт и Фафнер са построили замъка Валхала за боговете. Върховният бог Вотан няма с какво да им плати. Тогава те отвличат богинята на младостта Фрая, без чиито плодове боговете губят вечната си младост. За да помогне на Вотан, лукавият бог на огъня Логе ще прилъже Алберих и двамата ще му отнемат изкования вече от него златен вълшебен шлем, който му позволява да се превръща в различни животни. Алберих напразно се опитва да задържи поне изкования златен пръстен, който носи власт над света. Когато боговете му го отнемат, той изрича страшно проклятие: „Нека този пръстен носи нещастие на всеки, който го притежава, освен на своя истински собственик“. Вотан и Логе плащат със златото, за да си върнат Фрая. И ето че проклятието действа – великанът Фафнер погубва брат си Фазолт, Фрая се е върнала, разменена за златото, боговете отново са млади и по многоцветната дъга тръгват към новото си жилище – замъка Валхала.