Хармония от звуци, слово, музика и божествени песнопения ознаменуваха 150-годишнината от превода на Библията на съвременен български език

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9397448 www.24chasa.bg

Благотворителният театрален мултимедиен спектакъл бе посветен на кампания за събиране на средства за консумативи за кръвна плазма

В неделя БНТ излъчи документален филм за мултимедийния театрален спектакъл “Новорождение”, състоял се в навечерието на Рождество Христово в София. Спектакълът е посветен на 150-годишнината от превода на Библията на съвременен български език и на поредната благотворителна инициатива на Фондация “Нашият дом е България” - кампания за набиране на средства за закупуване на консумативи за извличане на реконвалесцентна кръвна плазма.

В момента, в който от фондацията на арх. Пламен Пламенов Мирянов разбират, че

този метод е

един от

най-ефективните

за лечение на

пациенти с

коронавирус,

младият творец и екипът му решават да организират благотворителна кампания и създават внушителния театрално-музикален спектакъл “Новорождение”. Благотворителната инициатива се увенчава с успех и със събраните средства нужните консумативи бяха дарени.

С хармония от изразни средства спектакълът разказва на изключително значимо за България събитие - 150-годишнината от превода на Библията на съвременен български език.

Този забележителен книжовен подвиг е плод на усилията на Петко Славейков, публициста Константин Фотинов, д-р Илаяс Ригс и д-р Алберт Лонг, които посвещават 12 години от живота си на Божието слово, за да могат да го преведат на най-точен и разбираем за българите през XIX в. език. Богоугодното им дело се увенчава с успех през 1871 г., когато от печат излиза един от най-прецизните преводи на Библията, която

остава в

историята на

България като

“Славейковата

библия”

Тази важна книжовна творба на Възраждането слага край на езиковите безредици и определя развитието на книжовния български език.

Всичко това е повече от достатъчен повод арх. Пламен Пламенов Мирянов да посвети новия спектакъл “Новорождение” на това уникално за българското християнство събитие.

Освен режисьор,

сценарист и

автор на много

от прекрасните

мултимедийни

кадри архитект

Мирянов се

превъплъщава в

отговорната роля

на самия Петко

Славейков

и от своя страна пресъздава на днешния съвременен български език вълнението, с което великият български поет се е впуснал в тази възрожденска мисия преди повече от 150 г.

Театралната постановка представя сюжети от 12-те дълги години, в които Петко Славейков, д-р Илаяс Ригс и д-р Алберт Лонг се сливат с Божието слово, за да го преведат с най-правилните думи така, че то да може да достигне до всеки християнин в България.

Божието слово и театралните сюжети в спектакъла “Новорождение” са озвучени от въздействащи музикални импресии и библейски песнопения, които дариха на зрителите на БНТ прераждащо преживяване.

В програмата на спектакъла бяха включени изпълнения на Ваня Костова и Боян Михайлов, “Кварто” квартет и приятели от Софийската филхармония, Българската хорова капела “Георги Робев” със солисти Пламен Бейков и Деница Серафим, актьорите Янко Лозанов и Галина Димитрова, Габриела Георгиева от Софийската опера и други артисти.

Театрално-музикалният спектакъл “Новорождение” впечатлява с вниманието към детайла и с изключително силното послание за надежда. “Само Бог може да избави и помилва человеческий род” са думите, с които артистите на сцената припомнят, че по време на превода на Библията на съвременен български език през XIX в. по нашите земи е върлувала холера, която е изправила народа ни пред изпитания, много наподобяващи предизвикателствата на днешното време. Народът ни обаче не само не е загубил надежда в тези трудни времена, но дори е успял да открие още повече вяра и сили в Божието слово чрез “Славейковата библия”.

Спектакълът

“Новорождение”

е само част от

родолюбивите

инициативи

на арх. Пламен Пламенов Мирянов, който заедно с основаната от него фондация “Нашият дом е България” вече няколко години създава документални и исторически филми, спектакли и изложби, посветени на българската история, култура и ценности. Младият творец вярва, че от историята можем да черпим мъдрост, сила и високоморални послания, и е приел за своя лична мисия да припомня и разказва на младите поколения защо трябва да се гордеем, че сме българи.

Хармония от звуци, слово, музика и божествени песнопения ознаменуваха 150-годишнината от превода на Библията на съвременен български език

Хармония от звуци, слово, музика и божествени песнопения ознаменуваха 150-годишнината от превода на Библията на съвременен български език