Зуека показва картината си “Раждане” в първата национална “Оптимистична изложба”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9400631 www.24chasa.bg
Васил Василев-Зуека

“Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, така уважаваме труда им, а и инвестираме в нашата икономика”, призовава Васил Василев-Зуека.

"Раждане" - картина на Васил Василев-Зуека

Актьорът, който наскоро преоткри художника в себе си, се включва с картината си “Раждане”, рисувана през 2020 г., в първата национална онлайн изложба, наречена “Оптимистична изложба”, която се открива виртуално на 14.I.

“Зуека подкрепя инициативата на платформа “Купи изкуство”, създадена от художници за художници, за промяна на артпазара у нас. В изложбата участват над 100 български автори, всеки с по едно произведение, избрано от кураторите”, казват организаторите.

Инициативата се ражда при първия локдаун, когато художници решават да помагат на колеги. Сред първите, които ги подкрепят, е Зуека и той става лице на идеята. Във виртуалните страници на сайта неговите картини са с червена точка, което значи откупка. Последната му картина в черно-бяло на човек, чието лице прелива и показва истинската си същност, е продадена преди дни. Самият Зуек признава, че компютърната му грамотност го затруднила лично да постави червената точка за продадено. Но е факт!

“24 часа” писа, че предстои негова изложба в прочутата пловдивска галерия U PARK през март, основана от художника Кольо Карамфилов. Чака се краят на локдауна. Вече са рамкирани над 30 картини. Зуека не крие, че не е чужд на наивизма и това личи в творбите му. Прави поклон пред Дон Кихот, разхожда се из облаците с Шагал, но си остава актьорът, който не устоя на магията на четката.