Топ 10 на бестселърите на КК “Труд” за 2020 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9404445 www.24chasa.bg

Сред тях са “Личният бележник на Левски”, “Гунди - какъвто

не го познавате” и прекрасни детски книги

От издателство “Труд” обявиха най-продаваната си книга на 2020 г. - “Коледа идва”, по Биатрикс Потър, следвана от “Честит Великден, Питър”. Затова през пролетта на 2021 г. Зайчето Питър ще зарадва своите почитатели с нови две издания - “Белята не идва сама” и “Зайчето Питър на училище”. А предстои и нов тираж на хитовото “Пълно издание” на Биатрикс Потър.

Третото място заема бестселърът “Сестра на слънцето” от Лусинда Райли. Историята се развива от  Манхатън до великолепните  земи на Африка и е шестата част от епичната поредица “Седемте сестри”.  Разказва се за Електра – най-красивата, най-бурната, най-чувствителната от сестрите Д’Аплиез  е на гребена на славата като най-известният топмодел в света. Но в същото време наркотиците и алкохола я тласкат към дъното.  След като приема смъртта на Татко Солт като поредното предателство на съдбата, красивата Електра е на косъм от това да причини собствената си смърт.  Докато хората около нея се страхуват за здравето ѝ,

тя получава

писмо от

непозната жена,

която  твърди, че е нейната баба…

“Чудодейните места в България” от Борислав Радославов заема четвъро място в класацията с двата си тиража. В нея авторът разказва за двайсет и четири от светите места в България, където се случват чудеса. Сред тях са Кръстова гора, Кабиленският манастир, “Богородица Троеручица” в Троянския манастир, манастирът “Свети Георги”, Бачковският манастир и много други.  Ще прочетете историята на всяко от чудодейните места - къде се намира, кога е открито, какво лекува и как по най-лесен маршрут да стигнете дотам.

Книгата съдържа и

притчи и молитви

В топ пет е “Първа математическа читанка 3-4. клас”, а след нея се нарежда и “Математическа читанка за 4. клас”. Забавлявайки се с приключенията на бате Патилан, баба Цоцолана и Кольо Детектива, децата неусетно усвояват важни математически принципи и правила.

Седмото място е за “Личният бележник на Левски”. Направен е нов прочит, придружен с подробен археографски коментар. За първи път са разчетени над 120 думи: една част задраскани от Васил Левски, а друга част - неправилно тълкувани досега. Бележникът за първи път е представен самостоятелно факсимилно почти в автентичния му вид, огромна роля за което имат съставителите Цветолюб Нушев и Тодорка Томова от Народната библиотека.

От издателството са щастливи от приема на една нова авторка Кони Глин, която е известна ютюбърка и влогър. С дебютната “Принцеса под прикритие” заема място в топ 10, а през лятото бе публикувана и втората част – “Принцеса в действие”. Скоро предстои да излезе и “Изгубената принцеса” . В третата книга Лоти, Ели и Джейми пътуват до сестринското училище на “Роузууд Хол” в Япония. Там тримата откриват, че никъде не са далече от Левиатан. Единственото утешение, което намират, е тайна група, наречена Banshee, която се бори срещу Левиатан. Но когато са разкрити отдавна погребаните тайни, животът на Лоти, Ели и Джейми никога повече няма да бъде същият.

Деветото място е за българската детска книжка “Гошо на поход” от Чичо Ники. Гошо  и приятелите му научават, че на върха на близката планина има скрито съкровище. Те тръгват и преодоляват много препятствия. На върха не намират нищо, но

разбират, че

съкровището е

приятелството

Очаквайте и “Гошо и извънземните” през пролетта на 2020 г.

Топ десет завършва “Гунди – какъвто не го познавате” със своя пети тираж и актуализирано издание. В книгата са подбрани 28 уникални авторски снимки.

През 2020 година издателството участваше в големи проекта. През септември излезе албумът “Йосиф Шнитер”, а преди това специалното издание “Българските чехи’’. И двата албума са триезични. С грамота “Златен лъв” е отличен “Българските чехи” за значим изследователски проект, който припомня за огромния принос на чешкия интелектуален елит в развитието на културата, изкуството, науката и обществения живот на новоосвободена България, както и за добрата полиграфическа изработка.

Търсете

Брой 4 на сп. “Съвременник"

328-те страници на брой 4 (за 2020 г.) на най-старото и авторитетно списание за изкуство “Съвременник” (изд. “Труд”) съдържат литературни изненади: романът на Михаил Кузмин “Животът на Джузепе Балзамо” и “Бележките под линия” - пиеса от Мирела Иванова. Джордж Сондърс, Дон ДеЛило, Антъни Виасна Со, Алмудена Грандес, Калин Терзийски, Антония Апостолова и др. са представени с разкази. Луиз Глик, Иван Гранитски. Матей Вишниек, Николай П. Бойков - с поезия. В “Ателие” гостува Николай Иванов.

Годишна класация