Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9414666 www.24chasa.bg
Полина Маринова от малка знае, че иска да се занимава с журналистика. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници

Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова.

Тя пише статия за него в сайта си The Profile, озаглавена “Дуейн Джонсън - Скалата, най-харесваният човек на света”. “От това да бъда наричан “голям сбъркан задник” на 15 години (по време на бой, който завърши с изключване от училище) до това да бъда “най-харесваният човек на света”. Ей, малко напреднах. Голямо благодаря на авторката Полина Маринова за този материал”, написа в инстаграм актьорът. Освен това линк към материала публикува в профилите си във всички социални мрежи.

“Бях напълно изненадана. Разхождах се с баща си и не бях поглеждала телефона си за около час. Тогава видях, че имам толкова много съобщения и пропуснати обаждания от приятели. Зачудих се какво става. Разбрах, че Скалата е споделил The Profile Dossier в неговия туитър акаунт”, разказва Маринова.

Дотогава наистина мислела, че Скалата е най-харесваната личност, но след милия му жест мнението ѝ буквално се циментирало. Българката му казала, че много се радва, щом материалът му е допаднал. “Наистина е така. Беше приятно да погледна отново нещата от миналото си, които ме доведоха дотук, и да разбера вашата перспектива за тях. Има много хора, за които можехте да пишете, затова оценявам, че сте отделили време за мен. Честита Коледа, Полина”, отвърнал ѝ актьорът.

След това журналистката разбрала защо Скалата е най-харесван - заради неговата скромност и заради това, че е здраво стъпил на земята.

“Той не се взема

прекалено сериозно.

Много малко

знаменитости се

държат така”,

мказва Маринова.

Тя е родена в страната ни, но малко след като започва училище, отпътува зад океана. “Родителите ми бяха одобрени за зелена карта, за да дойдат в Съединените щати през 1999 г., и се преместихме в Атланта през 2000 г.”, уточнява Маринова.

От дете е много любопитна и обича да научава нови неща. Харесвало ѝ да пише и постоянно задавала интересни въпроси. Така че не било голяма изненада, когато журналистиката я привлякла, сякаш била родена да се занимава с нея. Започнала да пише за гимназиалния вестник. Логично след това станала студентка по журналистика в Университета в Джорджия. Докато е редактор на колежанския вестник, е и стажантка в Си Ен Ен и USA Today. 

Усилената работа я отвежда в американското бизнес списание Fortune през 2014 г. В него пише статии за предприемачеството, за рисковия и частния капитал.

“Сигурна съм, че

някои хора ме

подценяваха, защото

английският не е

майчиният ми език

Но да бъда подценявана, бе най-голямото ми предимство. Имигрантите трябва да работят два пъти по-усърдно, за да научат езика, да разберат културата и да създадат съвсем нов живот в чужда страна. Затова никога не ме е било страх да се трудя здраво и мисля, че безмилостната упоритост е разликата между мен и много американци”, казва Маринова.

Може би заради това винаги се е стремила към повече. Именно желанието да сбъдне мечтата си я кара да напусне сигурния си пост, за да започне да пише за себе си. “За последните пет години “Полина Маринова, писател и редактор в списание Fortune” звучеше като важна титла. Но аз не контролирах своята идентичност. Ако ме бяха уволнили, щях да загубя цялата си себестойност - а това е рецепта за психологическо бедствие”, казва българката. 

Създава сайта The Profile през 2017 г. като хоби, макар днес да е убедена, че това е най-доброто ѝ решение, защото ѝ позволява да бъде 100% себе си. Все пак ѝ било наистина трудно да реши окончателно да напусне списанието, защото обичала работата си. “Осъзнах, че истинската свобода е в това да правиш нещата по свой начин и нищо не е по-освобождаващо от започването на собствен бизнес”, категорична е журналистката.

Напуска поста си на редактор в списанието на 20 март 2020 г. Много рискова постъпка, имайки предвид, че

на следващия ден

бил обявен локдаун в

Ню Йорк заради

COVID-19. За момент

изпаднала в лека

паника

Мислела си: “Какво направих!”. Не губила време във вайкане, вместо това се фокусирала над създаването на качественото съдържание и движението напред. “По време на пандемията хората откриха, че имат повече време да четат интересни статии, така че съм голяма късметлийка, защото The Profile порасна много бързо и хора като Скалата виждат работата, която съм вложила в него”, казва Маринова.

Тя пише за личности, чийто живот не се е оказал това, което те очакват. Харесва историите на тези, които успяват, после се провалят, но се учат от грешките си, за да успеят отново. “Животът винаги ще бъде несигурен и съм очарована от хората, които намират начини да открият отново себе си и да порастат през най-трудните си моменти”, смята журналистката.

Семейството и приятелите ѝ много я подкрепили в новото начинание. “Те може би вярваха в мен повече, отколкото аз самата”, казва Маринова. Най-щастлива е от това колко горди са близките ѝ в България. “Хубаво е чувството да покажеш, че има много успешни българи, които вършат невероятна работа по целия свят”, казва журналистката.

Голяма подкрепа бил съпругът ѝ Антъни Помплиано, с когото се запознала в туитър през 2016 г. Той е инвеститор, видял статия, написана от Маринова, за компания, чиито създатели познавал. Попитал я дали иска да излязат на кафе. Тя приела, а срещата продължила с 2 часа разговори. “Останалото е история”, шеговито казва българката.