Борисов прати на Вучич картина на двамата на газопровод (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9435633 www.24chasa.bg
Картината, която Бойко Борисов прати на Александър Вучич

Картина на българския художник Симеон Кръстев, на която са изобразени премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич, замина за Белград. Преносители на ценната пратка са външният министър на Сърбия Никола Селакович и първата дама в Белград Тамара Вучич. Дарът е специално от премиера Борисов за президента на Сърбия.

Картината изобразява двамата как наблюдават строителството на газопровода “Балкански поток”, през който Сърбия получава руски природен газ, а България е транзитираща страна. За модел на платното очевидно е използвана снимка от обиколката на двамата покрай поставянето на тръбите.

Картината е поръчана от строителя на газопровода - саудитския консорциум “Аркад”, разясниха от Министерския съвет. “Потърсиха ме от Съюза на художниците - 30-40 колеги са рисували по темата. Не робувам на политика, но това е история, документ - височайше посещение, тръбата е в България, те са на терена между работниците”, разказа художникът Симеон Кръстев, с успех показван и продаван от известни наши галерии.

Картината му е част от поредица, която се планирало да бъде показана на изложба в Националния исторически музей заедно с археологически артефакти, открити при строителството на газопровода. Конкретната картина била дадена от саудитците на “Булгартрансгаз”, а българската фирма я дарила на Борисов.

Премиерът решил картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, казаха от Министерския съвет.