Атанас Мацурев - археолог с четка през пластовете на времето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9437884 www.24chasa.bg
Акварели на Атанас Мацурев - един от най-добрите акравелисти в света, от новата му изложба

Акварели на художника в галерия “Нюанс”

“Пластове на времето” е нарекъл изложбата си с акварели Атанас Мацурев в галерия “Нюанс” (ул. “Денкоглу” 42). Тя се открива на 26 януари (до 14 февруари) 2021г.*

“Обиталища.

Там някой е живял, обичал,

страдал, заминавал.

Или някой друг.

Оставил е след себе си неща…

Помните ли?

Доста време е изтекло.

Личи по камъните.

Пластове на времето.

Тихо и незабележимо.

Бил съм там преди.

Скърцат дървени врати.

Отварят се.

И изведнъж си спомням.

Всичко.’’

Атанас Мацурев

Патината на времето винаги успява безгласно да разкаже историите и неволите си. Съдбите, за които е била безразличен фон, и радостите, на които е била съпричастен свидетел.

С всеки пласт, който времето ни завещава, се пренася във вечното с един малък фрагмент от нашата, общата и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите за настоящата си изложба “Пластове на времето”. Галерия “Нюанс” представя харизматичните произведения на

един от най-високо

оценяваните в света

акварелисти

Атанас Мацурев рисува бавно, прецизно и обмислено. Характерът на неговите произведения надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини. Няма случайни разливания. Творческият му процес е контролиран и предварително премислен. Той рисува само от натура и дори в смразяващи студове можете да се натъкнете на рисуващия хрисимо сред природата Атанас Мацурев.

Произведенията му не изобразяват това, което лесно очарова окото. Те са възхита към тихото и позабравено минало,

напластило

историята

си върху старите

ожулени врати и

обрасли,

избелели

фасади

Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина, а останалото е оставено на въображението ни.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и смирено възприятие и съществуване, в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива.

Атанас Мацурев e акварелист, реалист, магически реалист. Самоук художник. Има 16 самостоятелни изложби и участия в много общи изложби по целия свят. Произведения на художника са собственост на частни колекции и музеи в България, Испания, Турция, Англия, Гърция, Канада, Холандия, Белгия, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Тайланд, Русия, Германия, САЩ.

* В пространствата на галерията се спазват всички противоепидемични мерки. Поставянето на маска е задължително, допускат се до петима посетители едновременно.