Бенедикт Къмбърбач не изоставя завинаги ролята на Шерлок

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9438843 www.24chasa.bg
Мартин Фрийман е Уотсън, а Къмбърбач - Холмс, в модерната адаптация на романите на сър Артър Конан Дойл.

Мнозина са актьорите, изиграли легендарния герой на сър Артър Конан Дойл Шерлок Холмс. Безспорно сред най-талантливите от тях е Бенедикт Къмбърбач. Не само че блестящият детектив остава негова знакова роля, но той също повлиява на славата на Холмс.

Така например само седмица след като са пуснати първите епизоди на минисериала “Шерлок” с негово участие, през лятото на 2010 г. продажбите на всички книги за Шерлок Холмс в Англия се вдигат със 180%.

Няколко години по-късно - с излъчването на четвърти сезон в началото на 2017-а Къмбърбач вече може да се похвали с още нещо. Персонажът му от едноименния сериал става най-популярният герой за всички времена сред зрителите на Би Би Си. Телевизията прави допитване сред 7000 зрители. 30% от тях поставят на първо място детективската поредица. “Кой би си помислил, че един високофункциониращ социопат може да бъде толкова популярен... във всички краища на света?”, казва с усмивка Къмбърбач тогава.

Идеята за сериала, който да е съвременна версия на детективските романи на сър Артър Конан Дойл, е на сценаристите му Стивън Мофат и Марк Гатис. Те искат да направят модерна версия, в която Шерлок да може да си служи със съвременните технологии при разрешаването на престъпления. Новаторски подход, който в комбинация с талантливите актьори се оказва изключително успешен ход. Така техният Шерлок се вози на самолети и хеликоптери и почти не се разделя с мобилния си телефон, от който често влиза в туитър и пуска публикации в различни хаштагове.

Сега “Фокс крайм” показва отново четвъртия и, за съжаление на зрителите, последен сезон на “Шерлок”. В него отново се появява най-големият враг на Холмс - Джеймс Мориарти (в ролята е Андрю Скот), само че вече като герой в събития отпреди пет години. Оказва се, че преди смъртта си той се е съюзил със сестрата на Шерлок Юръс. Мориарти и младата жена са подготвили капан, в който пада и Холмс. Те отново трябва да разрешат поредица от смъртоносно опасни загадки.

“Никой не е затворил завинаги вратата за “Шерлок”, казва Бенедикт Къмбърбач на въпрос дали четвъртият наистина ще остане последен сезон на сериала. Неговият колега, който влиза в ролята на доктор Уотсън, Мартин Фрийман допълва, че както той, така и Бенедикт и сценаристите са много заети и това е единствената причина да не продължат общата си работа. Никой от тях не иска да рискува и да претупа набързо снимките на толкова значим проект. Но е разбираемо, че няма как екипът на “Шерлок” да се върне на снимачната му площадка във времето на световна пандемия.