"168 часа": Живков към тайните фирми: Внос на ноу-хау от Запад и донт ноу на Изток

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9441157 www.24chasa.bg

Москва беснеела, че не знае колко са постъпленията, за да ни продаде своя техника

След 1968 г. СССР се опасявал, че тази практика може да ни отскубне от Източния блок

Оглавявали ги предимно доверени офицери от ДС

Задграничните дружества, от чиито сметки през 1990 г. изчезнаха милиарди долари, са създадени през 60-те години с две задачи.

Едната е в държавата да влиза валута, а втората – да се “крадат” технологии от Запада, тъй като очевидно системата на социализма не успявала да осигури стандарт на българите.

Тодор Живков устно заявил пред отговорните за външните дружества, че трябва да мислят за две неща: "Първата грижа на външнотърговските работници трябва да бъде как да има внос на ноу-хау от Запад и износ на донт ноу на Изток".

Постъпленията в регистрираните извън страната фирми не се отчитали в бюджета и така те оставали

извън контрола на Съветския съюз

Москва знаела отлично коклко са приходите в хазната, КГБ целенасочено събирал информация какви са печалбите на социкономиката ни. Съветските другари винаги имали план за каква сума могат да ни продадат машини и съоръжения и за България оставала минимална част от бюджета.

През 1969 г. се оказва, че България е първенец по брой задгранични дружества в целия соцлагер. На второ място е Чехословакия с 50, следва Унгария – с 28. СССР разполага само с 27, Полша – с 20, а ГДР – с 12. Вероятно регистрацията и дейността им в повечето случаи са били известни на западните разузнавания, които следели какво се случва в соцблока и особено при руснаците. Към нас са били по-благосклонни с идеята да ни отделят от желязната хватка на Кремъл. Обикновено

начело на подобна компания бил вписван офицер от Държавна сигурност,

за да наблюдава всички сделки и да контролира останалите участници от българска страна да не присвоят пари. След 1989 г. точно тези хора от ДС, познавайки работата и имайки контакти като управляващи дружествата, започват собствени частни компании. С опита и знанията си в повечето случаи бизнесът потръгва.

А дали не са употребили и

част от средствата,

с които задграничната фирма разполага?

В предишен брой бившият главен ревизор на БНБ Кольо Парамов съобщи, че общо 705 разпоредители са имали право на подпис да превеждат суми. "Остатъкът по тях на 10 ноември 1989 г. вечерта е 1 535 200 000 долара.

Колко си е възстановила България от тези 705 души, четете - ТУК!