Старият бряст да стане произведение на изкуството, пожелаха в Сливен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9443485 www.24chasa.bg
Така изглежда днес изсъхналият стар бряст в центъра на Сливен. СНИМКА: Архив

От стъблото на изсъхналото емблематично дърво в центъра на Сливен, известно като Старият бряст, да се направи произведение на изкуството. Това поискаха 64,4 процента от гражданите на Сливен, които участваха в анкета за бъдещето на дървото, организирана от общината през последните два месеца на миналата година. Алтернативата беше на неговото място да бъде засадено друго дърво.

Брястът, чиято възраст се изчислява приблизително на 1100 години, бе поразено от трахеомикоза или "холандска болест". Сега то е сухо, с коренова система и израснали издънки, които могат да наследят болестта му.

Общественото допитване бе по идея на кмета Стефан Радев. Според него дървото е част от историята на Сливен, емблема за поколения сливналии с висока емоционална стойност и всички заедно следваше да решат да се направи занапред на това място. По информация на общината, в анкетата са се включили 2163 души.

Сливенци проявиха активност в интернет и през 2014 г., когато Стария бряст с усилия и гласуване в социалните мрежи бе обявен за Европейско дърво на годината.

След края на анкетата в Сливен бе формиран и обществен съвет със състав от 19 души, който до 28 февруари т.г. трябва да изготви статут на конкурса, който трябва да определи проекта, по който ще бъде превърнато стъблото на бряста в произведение на изкуството. Правилата за този конкурс ще бъдат популяризирани и в други градове на страната, като целта е да се получат повече проекти за бъдещето на Стария бряст.

По този повод запознати вече припомниха, че опит в това отношение имат в курортния град Павел баня, където преди години надземните части на две изсъхнали дървета бяха превърнати в своеобразни пана на открито от дърво.