Адана кебап е на второ място в класация на традиционните храни по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9449760 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Популярното турско ястие Адана кебап се нарежда на второ място след пица Маргарита в класация на традиционните вкусове по света на сайта Тейст атлас /Taste Atlas/, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В топ 30 на традиционните храни се нареждат и други турски специалитети като дюнерът, който е на пето място, зелевите и лозовите сарми, заемащи 10-а и 11-а позиция, и кюфтето, което е 20-о.

Топ три сред храните са италианската пица Маргарита, турският Адана кебап и японската супа Рамен. На четвърто място е телешкото по перуански /Ломо салтадо/, на пето - дюнерът, на шесто - Такос ал пастор /Мексико/, на седмо - литовският студен борш с червено цвекло. Последните три места сред първите десет са за японските равиоли Гьоза, за мексиканското ястие Кочинита пибил и за турските сарми със зелев лист, предаде БТА. 

Други специалитети от балканската кухня, включени в класацията, са гръцките гироси - 12-и в класацията, босненските чевапи - 30, гръцката мусака - 57 и хърватският фиш паприкаш - 90.