Разследваща журналистка с куп награди показва черните пазари по света отвътре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9457570 www.24chasa.bg
Мариана ван Зелер СНИМКА: НЕШЪНЪЛ ДЖИОГРАФИК

Португалската журналистка Мариана ван Зелер, отличена с куп престижни награди за разследванията си, показва как работят най-опасните черни пазари в 8-серийна документална поредица по “Нешънъл джиографик”. Тя решава да посвети всеки епизод на различен пазар - от трафика на застрашени животински видове през продажбата на наркотици до фалшификаторите на пари.

Ван Зелер е разследващ журналист с дългогодишен опит. Осъзнава, че това ще е нейният професионален път в ден, който променя света завинаги. “Докато бях в Ню Йорк, по време на събитията от 11 септември, осъзнах огромната значимост на това, което се случваше около мен и реших този ден, че типа журналистика, с който искам да се занимавам, е именно този, който дава на хората повече дълбочина, по-ясен контекст за нещата, които се случват в заобикалящия ни свят”, разказва тя.

Мариана ван Зелер започва да отразява нарковойната в Мексико през 2011 г. и дълго полага големи усилия, за да интервюира наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гусман. Изпреварена е от актьора и продицент Шон Пен. Малко след това той разказва, че по време на интервюто си с Ел Чапо двамата обсъждат документалния филм на Мариана от 2015 г. Chasing El Chapo - “Преследването на Чапо”.

За “Трафиканти” ван Зелер се среща лице в лице с ключови играчи и за секунда не губи самообладание. “Вярвам че най-важното, за да останеш в безопасност, е да запазиш спокойствие. Ако отидете на среща с някои от тези хора и сте нервни и подозрителни, те също ще станат нервни и подозрителни към вас. Мисля, че е от голямо значение да се отнасяме с хората с уважение и доверие. Така те също ще се отнасят с доверие и уважение към нас. Това всъщност е ключово за типа журналистика, с който се занимавам”, твърди тя.

“Трафиканти с Мариана ван Зелер” се излъчва всеки четвъртък от 22 ч по “Нешънъл джиографик”.

Повече за журналистката и предаването й  четете в съботния брой на "24 часа"