Концерт, посветен на любовта в музиката на Рихард Вагнер в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9469796 www.24chasa.bg

На 12 февруари, от 19 часа, на Камерна сцена в Софийската опера почитателите на творчеството на гениалния немски композитор и философ Рихард Вагнер ще могат да чуят концерта „Любовните копнежи в музиката на Рихард Вагнер“. С фрагменти избрани от първите солисти на Софийската опера, пряко участвали в шестте вагнерови постановки на националната ни оперна сцена в продължение на десет сезона, ще се разгърне любовната страст на творчеството на автора. В ненадминатия любовен апотеоз в „Тристан и Изолда“ авторът внася ценно послание към публиката, че истинската любов трябва да се изживее, с цената на всичко, каквото й да ни струва това.

Прекрасните дуети и арии от „Валкюра“, „Зигфрид“, „Летящият холандец“, „Тристан и Изолда“, „Танхойзер“, „Залезът на боговете“ и др., в изпълнение на новите български Вагнерови певци като Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Мариана Цветкова, Силвана Пръвчева, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Бисер Георгиев и др., в съпровод на рояла Йоланта Смолянова, ще ни изведат извън времето и пространството, в сферата на духа, където любовта доминира над всичко друго.

В периода от 2010 до 2013 година режисьорът Пламен Карталов постави за първи път в България и на Балканите цялата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ – по негов категоричен избор само с български певци. Така София се превърна в Байройт на нашия полуостров, а хиляди вагнерианци от цял свят посетиха тези спектакли.

След това в първия ни оперен театър бяха поставени оперите „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“. Международната музикална критика отрази с възторг представленията на Софийската опера.

В своите режисьорски бележки Карталов дава най-точното тълкувание на любовта в „Тристан и Изолда“: „Ако приемем признанието на Вагнер, че не пише опери, а драми, точно „Тристан и Изолда“ се вписва в творческата му житейска биография като негова лична и истинска емоционална драма. С тази си творба композиторът дефинира своята философия в достигането на върховен импулс и смисъл на живота с прозрението, че само любовта и единствено в любовта човек може да открие себе си.

Музиката и стиховете на „Тристан и Изолда“ извират от най-интимните нишки на преживени душевни терзания. Като живи сенки, излезли от един неосъзнат сън на любовна забрава, страстно и без страх, нашите герои политат в космоса си от мечти и емоции на илюзорно щастие.

Заблудата за тяхното звездно любовно пътуване не е греховна. С огнения им изпепеляващ бяг от реалността, пътят на живота им ги води от неразделна любов към избора им към щастието в смъртта. Така спасяват себе си и любовта си.

Както в никоя друга опера, тук при Вагнер главната героиня не умира. Тя се преобразява в светлина, където е царството на вечната и най-истинска любов. Отнасяйки със себе си любимото си същество, за да бъдат вечно заедно и живеят завинаги заедно.“

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА:

„Валкюра“ – Зигмунд – „Wintersturme“

Изпълнява Мартин Илиев

„Зигфрид“ – Брюнхилде – „Ewig war ich…“

Изпълнява Радостина Николаева

„Летящият Холандец“ – „Die Frist ist um…“

Изпълнява Бисер Георгиев

„Лоенгрин“ – Ария на Елза – „Einsam in Truben Tagen“

Изпълнява Цветана Бандаловска

„Лоенгрин“ – Дует на Елза и Ортруд – „Euch Luften, die mein klagen“

Изпълняват Цветана Бандаловска и Мариана Цветкова

„Тристан и Изолда“ – „Isoldes Liebestod“

Изпълнява Радостина Николаева

„Валкюра“ – Вотан – „Leb wohl, du kuhnes, herrliches Kind“

Изпълнява Бисер Георгиев

„Танхойзер“ – Ария на Елизабет – „Dich, Teure halle“

Изпълнява Цветана Бандаловска

„Танхойзер“ – дует на Венера и Танхойзер – „Geliebter, komm! Sieh dort die Grotte“

Изпълняват Силвана Пръвчева и Мартин Илиев

„Летящият Холандец“ – Балада на Сента – „Johohoe! Traft ihr das Schiff“

Изпълнява Мариана Цветкова

„Зигфрид“ – „Nothung“

Изпълнява Костадин Андреев

„Залезът на боговете“ – Дует на Брюнхилде и Зигфрид – „Zu neunen Taten, teurer Helde…“

Изпълняват Радостина Николаева и Мартин Илиев

На рояла Йоланта Смолянова