Михаил Белчев сравни Юксел Кадриев с Омар Хаям

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9516192 www.24chasa.bg
Юксел Кадриев с водещите на предаването "Търси се" Меги Димчева (вляво) и Нели Хаджийска СНИМКА: Би Ти Ви

Поетът с китара Михаил Белчев сравни Юксел Кадриев с Омар Хаям.

Водещият на новините по Би Ти Ви е написал стихосбирка с любовна лирика, която предстои да бъде публикувана, и помолил Михаил Белчев да я редактира. По този повод поетът, който е и композитор, сравни стихотворенията на Юксел Кадриев с философската поезия на персиеца Омар Хаям в предаването “Търси се”, където представяха тв водещия.

“Юксел ми изпрати някои негови стихове, за да ги прочета. В тях видях душата на един чувствителен мъж. Казах му, че не искам да ги редактирам, за да не променя звученето на неговите изживявания”, обясни Белчев.

Омар Хаям е астроном и математик, живял през XII век. Той е по-известен днес със стиховете си. Смята се, че е написал над 1000 четиристишия, т.нар. рубаи, най-изнестните от които са събрани в сборника “Рубаят”, като например:

Ще дойде краят, но кога – кой знае?

Да пием вино – истината май в това е.

Не си лозе, глупако: от пръстта

едва ли някой ще те откопае!

В предаването се видя и Габриела, красивата пораснала дъщеря на Юксел, която той отглежда сам след развода си. Габриела Кадриева, която вече е студентка, просълзи водещия с топли думи.

“След раздялата с майка ми аз избрах да остана при баща ми. Бях на 7 години. Понякога не му е било лесно, но той е най-силният човек, когото познавам”, каза момичето пред камерата.